På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Hur vet jag om jag ska deklarera?

Du ska lämna Inkomstdeklaration 1 om du har fått en deklarationsblankett. Har du valt att få din myndighetspost digitalt så får du i stället ett meddelande per mejl eller sms att det är dags att deklarera. Filmen ger dig ytterligare information.


Om du inte har fått någon blankett, ska du ändå deklarera om du kan svara ja på något av följande påståenden:

 • Du har varit bosatt i Sverige under hela 2015 och har haft inkomst av tjänst, till exempel lön eller pension, eller inkomst av aktiv näringsverksamhet på sammanlagt 18 824 kronor eller mer.
 • Du har varit bosatt i Sverige en del av året och har haft en skatte- eller avgiftspliktig inkomst på 100 kronor eller mer.
 • Du har haft kapitalinkomst på 200 kronor eller mer. Observera att du inte behöver lämna Inkomstdeklaration 1 om du enbart haft kapitalinkomster (ränta, utdelning, annan inkomst eller schablonintäkt) som Skatteverket har fått kontrolluppgifter om.
 • Du har från ett fåmansföretag fått något av följande:
  - Utdelning på aktier, eller vinst vid försäljning av aktier, som ska tas upp som inkomst under "Tjänst".
  - Andra ersättningar eller förmåner som ska tas upp som inkomst under "Tjänst".
 • Du har haft inkomst av passiv näringsverksamhet på sammanlagt 100 kronor eller mer.
 • Du ägde fastighet (till exempel villa, fritidsfastighet, tomt) eller del av fastighet den 1 januari 2015.
 • Du har fått ett föreläggande att lämna deklaration. Ett föreläggande kommer via posten och skickas till dem som ska deklarera men som inte lämnat in någon deklaration.
Film: Vem ska deklarera?
Skatteverket

Till toppen