På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Så här deklarerar du

Du kan deklarera via e-tjänsten Inkomstdeklaration 1, sms, telefon, app eller på pappersblankett. Här får du kort information om hur du gör.


Kontrollera uppgifterna i deklarationen

Kontrollera att uppgifterna i deklarationen stämmer överens med de kontrolluppgifter du fått från arbetsgivare, uppdragsgivare, bank, Försäkringskassan, kontokortsföretag med flera.

Välj sätt att deklarera

Om du bara ska godkänna
Använd dina säkerhetskoder eller din e-legitimation och välj om du vill sms:a, ringa, använda appen, e-tjänsten eller lämna på pappersblankett.

Om du ska ändra uppgifter
Deklarera antingen i e-tjänsten med e-legitimation eller på pappersblanketten. Du kan även använda appen om du vill göra avdrag för resor till och från arbetet.

Koder för att legitimera dig
På din utskickade inkomstdeklaration hittar du koderna för identifikation och underskrift. Du kan inte få nya koder. Om du förlorar koderna måste du deklarera med e-legitimation i e-tjänsten eller i appen. Du kan också lämna in på pappersblanketten. Samma sak gäller om du har anmält dig till Mina meddelanden och inte fått något pappersutskick och därmed inga koder.

Få en kvittens

När du deklarerar genom att sms:a, använda vår app eller e-tjänst får du en bekräftelse/kvittens. Om du ringer in din deklaration, vänta tills du hör ett meddelande läsas upp i telefonen som bekräftar att du har deklarerat. Om du är osäker på om din deklaration har kommit in kan du ringa igen. Får du inte någon bekräftelse/kvittens har deklarationen inte skickats in.

Pappersblankett

Du skickar in blanketten till eller lämnar den på ett service- eller skattekontor. De flesta servicekontor har brevinkast som är tillgängliga fram till midnatt. Öppettiderna för kontoren och tillgängligheten till brevinkasten kan dock variera.

Du som är ansluten till Mina Meddelanden får ingen deklarationsblankett hemskickad. I stället får du en avisering via sms eller mejl om att det är dags att deklarera. Eftersom du inte får någon pappersdeklaration, får du inte heller några säkerhetskoder. Du deklarerar med e-legitimation i vår app eller e-tjänst.

Film: Så här deklarerar du
Skatteverket

Till toppen