beslutade den 27 maj 1994.
Allmänt
1 § Beslut om revision och förordnande av revisor enligt 3 kap. 8
och 9 §§ taxeringslagen (1990:324), 78 § uppbördslagen (1953:272),
27 b § lagen (1984:668) om uppbörd av socialavgifter från arbetsgivare, 17 kap. 7 § mervärdesskattelagen (1994:200), 3 kap. 7 oc 8 §§ lagen (1984:151) om punktskatter och prisregleringsavgifter samt 24 § kupongskattelagen (1970:624) skal utfärdas på blankett av Riksskatteverket fastställt formulär.
Förordnande som revisor får utfärdas endast för den som har den
kompetens som behövs för uppdraget.
2 § Revisor skall kunna styrka sin behörighet med förordnande
enligt 1 § och i förekommande fall 7 § samt kunna visa
legitimation.
Dokumentation
3 § Vid revisionen skall föras anteckningar (revisionsanteckningar). Av dessa skall framgå vad som granskats, hur granskningen utförts, vilken omfattning granskningen haft samt vilka iakttagelser som gjorts.
Skriftväxling med den reviderade eller annan i samband med revisionen liksom anteckningar enligt 15 § förvaltningslagen (1986:223) och behandlingshistorik enligt 9 § nedan skall föras till revisionsanteckningarna. Till dessa kan även föras allmän information om den reviderades verksamhet och företagsstruktur såsom årsredovisningar, beskrivningar av redovisningssystem och liknande uppgifter.
4 § Resultatet av revisionen skall, i de delar som berör den reviderade, redovisas i en eller flera revisionspromemorior. Av en revisionspromemoria skall framgå vilken tidsperiod revisionen har avsett, vilka skatter och avgifter revisionen har omfattat samt vad som har framkommit vid granskningen. Innan revisionspromemoria färdigställs skall den reviderade, om inte betydande hinder möter, underrättas om gjorda iakttagelser och
härav föranledda beskattningskonsekvenser samt beredas tillfälle
att yttra sig häröver.
Om revisionsresultatet föranleder att fråga uppkommer om ändringar i beskattningen bör promemorian beträffande varje enskild beskattningsfråga innehålla
1. beskrivning av de faktiska omständigheterna,
2. redogörelse för gällande rätt,
3. eventuella synpunkter från den reviderade,
4. skattemässig bedömning,
5. beloppsmässiga konsekvenser.
5 § Uppgifter som inte tillförts revisionspromemorian eller revisionsanteckningarna skall förstöras senast när revisionen avslutas. Detta gäller dock inte uppgifter som är avsedda för kontroll av annan än den reviderade och denna kontroll har påbörjats. Detta gäller inte heller uppgifter som insamlats genom revision för kontroll av att uppgiftsskyldigheten efter föreläggande fullgjorts riktigt och fullständigt och uppgifterna insamlats som en förberedande åtgärd för kontroll av andra än den hos vilken revisionen skett.
Granskning av ADB-upptagning
6 § Med ADB-upptagning avses i dessa föreskrifter uppgifter på
ADB-medium som förs för den reviderades verksamhet.
Med granskning av ADB-upptagning avses
- att den reviderade på revisorns begäran tar fram uppgifter ur
upptagningen eller
- att revisorn själv tar fram uppgifter ur upptagningen med hjälp
av den reviderades eller egna tekniska hjälpmedel.
För granskning av personregister enligt datalagen (1973:289) finns bestämmelser i Datainspektionens föreskrifter (DIFS 1988:2) om granskning av personregister med hjälp av automatisk databehandling (ADB) vid taxeringsrevision, m.m.¹.
7 § Granskning av ADB-upptagning genom att revisorn själv tar fram uppgifterna får utföras endast om särskilt förordnande har utfärdats av den som beslutar om revision.
Särskilt förordnande behövs dock inte om revisorn, efter medgivande av den reviderade, själv tar fram uppgifterna genom att använda dennes terminal och åtkomsten är begränsad på så sätt att revisorn inte kan påverka innehållet i upptagningen.
Förordnande som avses i första stycket skall utfärdas på blankett enligt av Riksskatteverket fastställt formulär.
8 § Det som framkommer vid granskning av ADB-upptagning och som
inte skall förstöras enligt 5 § skall i första hand förvaras i utskrift. Endast i den mån uppgifterna kan antas behöva presenteras eller på annat sätt användas direkt från ADB-medium i den fortsatta handläggningen får också kopia av upptagningen förvaras hos myndigheten efter det att revisionen har avslutats.
9 § Vid sådan granskning av ADB-upptagning som kräver särskilt
förordnande enligt 7 § skall behandlingshistorik upprättas över
1. den tekniska utrustning som har använts,
2. de program och filer som har använts samt de bearbetningar som
har gjorts,
3. vem som har utfört den automatiska databehandlingen,
4. var och när den automatiska databehandlingen har utförts.
10 § Revisor skall, vid användande av tekniska hjälpmedel, iaktta
att uppgifterna i de granskade ABD-upptagningarna skyddas mot
oavsiktlig eller otillåten förstörelse och mot otillåten ändring
eller spridning.
¹Omtryckta DIFS 1994:2.
²Ändrade RSFS 1992:2.
______________
Dessa föreskrifter träder i kraft den 1 juli 1994 då Riksskatteverkets föreskrifter (RSFS 1991:10)² om skatterevision skall upphöra att gälla. Äldre föreskrifter gäller fortfarande ifråga om revisioner som har beslutats före den 1 juli 1994.
Skatteverkets rättsinformation har flyttat till den nya webbplatsen Rättslig vägledning. Skatteverkets handledningar har upphört att tryckas och ersätts av Rättslig vägledning.