På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Jag förstår
Meny
Logotyp, till startsidan

Svar på vanliga frågor

Skattekonto och slutlig skatt

Vad händer om jag får underskott på mitt skattekonto?

Vad händer om du inte betalar?

Om du inte betalar i tid när du fått ett betalningskrav och skuldbeloppet uppgår till vissa beloppsgränser, (se Skattekontobroschyren) överlämnas ärendet till Kronofogden för indrivning. Det är underskottet på skattekontot som lämnas för indrivning — inte en viss obetald skatt, ränta eller avgift.

Avgift och betalningsanmärkning

När en skuld överlämnas till Kronofogden, tillkommer en avgift på 600 kronor. Uppgift om aktuell avgift finns på Kronofogdens webbplats. Dessutom kan det medföra en betalningsanmärkning i kreditupplysningsföretagens register. En sådan anmärkning kan t.ex. leda till att du kan få svårt att låna pengar, skaffa lägenhet eller telefonabonnemang.

Underårig och underskott på skattekontot

Även du som är underårig (inte fyllt 18 år) kan få ett underskott på skattekontot ifall du har betalat för lite skatt. Det kan ske till exempel om du sålt värdepapper och försäljningen resulterat i en beskattningsbar vinst.

Vad händer om den som är underårig inte betalar?

Om du som underårig inte betalar underskottet på skattekontot i tid, är reglerna samma som för en myndig person och skuldbeloppet kan överlämnas till Kronofogden för indrivning. (Se ovan.)

Om du har betalat för lite skatt 2014 och inte gjort någon egen inbetalning, tidigare kallad fyllnadsinbetalning, till ditt skattekonto kommer du att få ett underskott. På det betalar du kostnadsränta.

Underskottet och kostnadsräntan framgår av kontoutdraget som du får i samband med att slutskattebeskedet skickas ut. Om du har underskott ska du betala in det tillsammans med kostnadsräntan. Av kontoutdraget framgår när du senast ska betala. Betalar du före förfallodagen blir räntekostnaden mindre.

Är underskottet högst 30 000 kronor betalar du låg kostnadsränta. Räntan räknas till och med förfallodagen.

Om underskottet är högre än 30 000 kronor räknas räntan i två steg. På underskott upp till 30 000 kronor betalar du låg kostnadsränta. Den räknas från och med den 6 maj 2015 till förfallodagen.

På den del som överstiger 30 000 kronor betalar du låg kostnadsränta. Räntan räknas från och med den 13 februari 2015 till och med förfallodagen.

Betalningen måste vara bokförd på Skatteverkets bankgiro senast på förfallodagen. Om du gör en inbetalning efter förfallodagen får du betala ytterligare kostnadsränta.

Om jag får underskott på mitt skattekonto, vad händer då?
Skatteverket

Till toppen