På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Jag förstår
Meny
Logotyp, till startsidan

Svar på vanliga frågor

Skattekonto och slutlig skatt

Kan jag göra en extra inbetalning av skatt, s.k. fyllnadsinbetalning, för att undvika kvarskatt?

Om du har betalat in för lite skatt för 2013 kommer du att få ett underskott på skattekontot. Du kan då göra en egen inbetalning, tidigare kallad fyllnadsinbetalning, till ditt skattekonto för att inte få underskott och kostnadsränta.

Inbetalningen ska göras på särskilt inbetalningskort som du beställer via Beställningstjänsten. Inbetalningskort skickas också ut tillsammans med slutskattebeskedet till dem som har skatt att betala. Det är viktigt att du inte använder gamla inbetalningskort eftersom de kan ha inaktuella OCR-nummer.

Du kan även göra din inbetalning via internet. Du ska då ange ett särskilt referensnummer. Du får fram ditt referensnummer via e-tjänsten OCR-beräkning.

Tänk på att om du har gjort en egen inbetalning till skattekontot kommer den inte med på den preliminära skatteuträkningen som du får tillsammans med deklarationsblanketterna.

Exempel

Låt oss säga att du har sålt aktier med vinst under 2013 och du räknar med att få ett underskott på skattekontot som är större än 30 000 kronor. Om du betalar in den del av beloppet som är över 30 000 kronor senast den 13 februari 2014 slipper du kostnadsränta. Betalningen måste vara bokförd på Skatteverkets bankgiro senast den dagen. De resterande 30 000 kronorna ska du sedan betala så att de finns på Skatteverkets bankgiro senast den 5 maj 2014.

Har du betalat in för lite skatt och kommer att få ett underskott på skattekontot som är högst 30 000 kronor slipper du kostnadsränta om du betalar beloppet så att det är bokfört på Skatteverkets bankgiro senast den 5 maj 2014.

Kan jag göra en extra inbetalning av skatt, s.k. fyllnadsinbetalning, för att undvika kvarskatt?
Skatteverket

Till toppen