På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande har vi vissa störningar i telefonin till skatteupplysningen.

Logotyp, till startsidan

Svar på vanliga frågor

Hindersprövning och vigsel

Vi ska gifta oss och göra en hindersprövning. Vad innebär det?

Om ni båda är svenska medborgare och ska gifta er i Sverige gäller följande:

Innan man får gifta sig ska Skatteverket göra en hindersprövning. Syftet är att kontrollera att det inte finns några hinder för er att gifta er. Det finns tre äktenskapshinder:

  • Den som är under 18 år får inte gifta sig.
  • De som är nära släkt får inte gifta sig med varandra.
  • Den som redan är gift eller partner i ett registrerat partnerskap får inte ingå äktenskap. De som är registrerade partner kan omvandla sitt partnerskap till ett äktenskap.

Hindersprövning begärs gemensamt. Ni ska skriftligen försäkra att det inte finns något äktenskapshinder. Försäkran lämnas på en särskild blankett till Skatteverket.

Om det inte finns något hinder mot äktenskapet kommer Skatteverket att utfärda ett intyg om hindersprövning. Intyget är giltigt i fyra månader och ska lämnas till vigselförrättaren vid vigseln.

Blivande makar ska alltid anmäla vilket eller vilka efternamn som ska bäras i äktenskapet. En anmälningsblankett om makars namn skickas tillsammans med blanketten för hindersprövning.

Utländsk medborgare, bosatt i Sverige, ska hindersprövas enligt svensk lag. Utländsk medborgare som inte är bosatt i Sverige bör ta kontakt med Skatteverket för mer information.

Vi ska gifta oss och göra en hindersprövning. Vad innebär det?
Skatteverket

Till toppen