På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Svar på vanliga frågor

Avdrag allmänt - Privatpersoner

Hur stort avdrag kan jag göra för pensionssparande?

Om du har pensionssparat i pensionsförsäkring eller på pensionssparkonto kan du göra avdrag för försäkringspremierna respektive inbetalningarna på kontot. Du måste själv äga försäkringen eller pensionssparkontot för att få göra avdrag. Om du har inkomst av tjänst får du göra avdraget som ett allmänt avdrag. Om du har inkomst av näringsverksamhet kan du begära avdrag i näringsverksamheten.

Avdraget för pensionssparande, med ett fast belopp på 1 800 kronor, slopas från och med den 1 januari 2016.

Inkomstår 2015

Inkomst av tjänst

Du får göra avdrag med maximalt 1 800 kronor. Du som helt saknar pensionsrätt i anställning – dvs. bara har rätt till allmän pension enligt lag – får göra avdrag med 1 800 kronor plus ett tillägg med 35 procent av anställningsinkomsten. Tillägget kan uppgå till högst 445 000 kronor.

Inkomst av näringsverksamhet

Om du har inkomst av aktiv näringsverksamhet har du rätt att göra avdrag med 1 800 kronor plus ett tillägg på 35 procent av inkomsten. Tillägget kan uppgå till högst 445 000 kronor.

Inkomstår 2016

Pensionssparavdraget, med ett fast belopp om 1 800 kronor, slopas den 1 januari 2016.

Inkomst av tjänst

Du som helt saknar pensionsrätt i anställning – dvs. bara har rätt till allmän pension enligt lag – får göra avdrag med 35 procent av anställningsinkomsten. Avdraget kan uppgå till högst  443 000 kronor.

Inkomst av näringsverksamhet

Om du har inkomst av aktiv näringsverksamhet har du rätt att göra avdrag med 35 procent av inkomsten. Avdraget kan uppgå till högst 443 000 kronor.

Hur stort avdrag kan jag göra för pensionssparande?
Skatteverket

Till toppen