På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Jag förstår
Meny
Logotyp, till startsidan

Uthyrning av hyresrätt

Den hyra som du fått om du hyrt ut din hyresrätt i andra hand räknas som skattepliktig inkomst.  Du ska redovisa ersättning som du fått både i kontanter och i annan form.

Om hyresgästen, efter överenskommelse med dig, har målat, tapetserat, reparerat eller liknande, ska du ta upp värdet av arbetet som intäkt. Om hyresgästen åtar sig att svara för exempelvis el eller telefon, och du får en ersättning som motsvarar den faktiska utgiften för hyresgästens egen förbrukning, ska ersättningen inte tas upp som hyra. Får du en schablonmässig ersättning ska du däremot ta upp den som hyra.

Varje hyresrätt ger rätt till ett schablonavdrag på 40 000 kronor. Detta gäller oavsett hur många som innehar hyresrätten.

Utöver schablonavdraget får du, och eventuella övriga innehavare, göra avdrag för den avgift som du/ni har betalat till hyresvärden under den tid som hyresrätten har varit uthyrd. Hyr du inte ut hela bostaden får du bara dra av den del av avgiften/hyran som motsvarar den uthyrda delen av bostaden. Med ”uthyrd del” menas den del av bostaden som den inneboende ensam kan disponera över. Utrymmen som disponeras gemensamt av dig och den inneboende, till exempel kök och badrum, räknas inte som uthyrd del.

Avdragen får inte överstiga hyresintäkten. Du får inte dra av dina verkliga kostnader även om dessa har varit högre. Detta innebär exempelvis att du inte får göra avdrag för utgifter som du har haft för reparationer, även om utgifterna har orsakats av uthyrningen.

Om ni är flera innehavare av hyresrätten beräknar du överskottet för hela hyresrätten på hjälpblankett SKV 2199 och tar sedan upp din del av överskottet vid punkt 7.3 i Inkomstdeklaration 1.

Exempel  – uthyrning 12 månader

Du hyr ut din hyresrätt möblerad för 5 000 kronor/månad under januari till december. Din hyresintäkt blir totalt 60 000 kr. Du betalar 4 500 kr per månad i hyra till hyresvärden.

Dina avdrag skulle kunna beräknas till 40 000 kr +  54 000 kr (12 månader x hyran 4 500 kr), sammanlagt 94 000 kr. Eftersom avdragen inte får överstiga inkomsterna får du bara avdrag med 60 000 kr motsvarande hyresintäkten. Det innebär att hyresintäkten blir skattefri.

Uträkning

Intäkt: 60 000 kronor
Avdrag: 40 000 + 54 000 = 94 000 kronor.
Max avdrag är intäktssumman = 60 000 kronor.
Skattepliktigt: Intäkt 60 000 kronor – avdrag 60 000 kronor = 0

Uthyrning av hyresrätt
Skatteverket

Till toppen