På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda vår webbplats godkänner du detta. Vad är cookies?

Jag förstår
Meny

Just nu är det svårt att ringa in sin deklaration på telefon 020-56100. Vi jobbar på att lösa problemet så snart som möjligt. 

Just nu kan det vara svårt att komma fram till Skatteverkets växel, på grund av tekniska problem.

Logotyp, till startsidan

Så här gör du

Det finns tre sätt att få rot- eller rutavdrag på. Du kan anlita en utförare som är godkänd för F-skatt, eller få en förmån som arbetsgivaren betalar eller anlita en privatperson.

Du kan få högst 50 000 kronor i avdrag per år, vilket motsvarar rot- eller rutarbete för 100 000 kronor. Du måste själv hålla reda på att gränsen inte överskrids om du har köpt rot- eller rutarbete och samtidigt fått det som förmån av din arbetsgivare. Annars finns en risk att du drabbas av kvarskatt.

Anlita en utförare som är godkänd för F-skatt

När du köper rot- eller rutarbete av en utförare som är godkänd för F-skatt, dras upp till halva arbetskostnaden av på fakturan. Du betalar alltså bara ena halvan, inklusive moms. Den resterande delen begär utföraren från Skatteverket efter att du har betalat din faktura.

Du får med andra ord den preliminära skattereduktionen direkt. Skatteverket meddelar dig därefter per brev att vi betalat ut pengar till den som utfört arbetet och hur mycket. Vill du hellre få det meddelandet som e-post? Gå in på minameddelanden.se och skaffa en säker e-brevlåda så minskar du pappersposten.

Det belopp som du har fått i preliminär skattereduktion kommer att vara förtryckt i din inkomstdeklaration. Genom att godkänna de förtryckta uppgifterna intygar du att allt är rätt och att alla villkor för slutlig skattereduktion är uppfyllda. Det är du som köpare som är ytterst ansvarig för att  uppgifterna är riktiga.

Få ditt beslut och dina meddelanden digitalt

Med Mina meddelanden får du post från Skatteverket i din digitala brevlåda.

Få en förmån som arbetsgivaren betalar

Du kan få  rot- eller rutarbete som skattepliktig löneförmån av din arbetsgivare. Arbetsgivaren köper då rot- eller rutarbete som utförs i din bostad. Eftersom en sådan förmån är skattepliktig ska arbetsgivaren redovisa förmånens marknadsvärde på den vanliga kontrolluppgiften.

I förmånsvärdet ingår både material, maskintid, restid och arbete. Rot- eller rutavdrag ges dock bara för halva arbetskostnaden. Arbetsgivaren ska inte dra av någon preliminärskatt på den del av förmånen som ger rätt till skattereduktion. Det innebär i praktiken att du som anställd får skattelättnaden direkt, i samband med att du får förmånen. Arbetsgivaren ska däremot dra av för skatt på den del av förmånen som gäller annat än arbete, till exempel resor och material.

Observera att din arbetsgivare eller den som utfört arbetet inte ska begära utbetalning från Skatteverket. Du som anställd får i stället skattereduktionen direkt i deklarationen.

Anlita en privatperson

Du kan också få rot- eller rutavdrag om du anlitar en privatperson med A-skatt. Personen får då inte bedriva näringsverksamhet eller ha F-skatt. Du får samma belopp i rot- och rutavdrag som du ska betala i arbetsgivaravgift. Redovisa lönen du betalar ut samt ansök om rot- eller rutavdrag i en förenklad arbetsgivardeklaration (SKV 4805).

Så här gör du
Skatteverket

Till toppen