På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Hyra ut tillgångar genom förmedling

Inkomst av uthyrning av privata tillgångar genom en förmedlare är skattepliktig inkomst och ska redovisas i deklarationen som inkomst av kapital. Exempel på vanliga uthyrningsobjekt är privatbostäder, fritidsbåtar och husbilar.

Att hyra ut en privatbostad eller privat tillgång med hjälp av digitala marknadsplatser brukar kallas delningsekonomi. Det som kännetecknar den här formen av verksamhet är att

  • marknadsplatsen oftast drivs av ett företag
  • bokningarna görs på marknadsplatsen
  • hyran betalas via företaget och
  • företaget tar ut en förmedlingsavgift från den som har hyrt ut tillgången.

Så här deklarerar du när du hyr ut genom förmedling

Hyr du ut ditt småhus, ägarlägenhet, bostadsrätt eller hyresrätt genom ett förmedlingsföretag och förmedlingsföretaget har tagit ut en förmedlingsavgift, har det betydelse vem av dig och förmedlingsföretaget, som kan betraktas som hyresvärd när du ska deklarera hyresersättningen.

När förmedlingsföretaget betraktas som hyresvärd

Kan företaget betraktas som hyresgästens hyresvärd, tar du upp det belopp du får från förmedlingsföretaget som hyra.

Företaget anses normalt som hyresvärd om det hyr ut i eget namn. Exempel på detta är att företaget annonserar, företagets namn finns i hyresavtalet och på fakturorna, företaget tar ansvar för att avtalsvillkoren uppfylls när det gäller tillträde, ersättning, bostadens skick med mera och att gästerna meddelar sin ankomst och hämtar nyckeln hos företaget. Om den avtalade hyran exempelvis är 10 000 kronor och företaget behåller 4 000 kronor ska du redovisa 6 000 kronor som hyresersättning.

När du betraktas som hyresvärd

Anses du som deras hyresvärd och företagets roll bara är att förmedla uthyrningen och ta betalt av hyresgästen, ska du i stället redovisa hela den avtalade hyran som ersättning utan avdrag för förmedlingsavgifter.

Om den avtalade hyran är 10 000 kronor och företaget behåller 2 000 kronor, till exempel för att du ska betala en avgift för förmedlingen, redovisar du ändå 10 000 kronor som hyresersättning. Förmedlingsavgiften räknas i denna situation som en utgift för uthyrningen. Den ingår i det schablonavdrag som du får göra om du har hyrt ut ditt småhus, ägarlägenhet, bostadsrätt eller hyresrätt.

Mer information om hur du deklarerar och vilka avdrag du får göra när du genom förmedlare hyr ut

Andra privata tillgångar som exempelvis fritidsbåt

Om du hyr ut en annan privat tillgång än bostad genom ett förmedlingsföretag, till exempel din fritidsbåt, husvagn eller bil, är hyresersättningen en skattepliktig kapitalinkomst. Du får bara göra avdrag för sådana utgifter som direkt hör ihop med uthyrningen, exempelvis för förmedlingsavgiften och för tilläggsförsäkring som du måste ha vid uthyrning. Du får däremot inte göra avdrag för utgifter som är normalt betingade av innehavet av tillgången.

Hyr du exempelvis ut din fritidsbåt får du inte avdrag för utgifterna för båtplats, bottenfärg, vinterförvaring, sjösättning etc. eftersom de är normalt betingade av ditt båtinnehav.

Överskottet av uthyrningen redovisar du i inkomstdeklarationen vid Kapital, punkt 7.2.

Hyra ut tillgångar genom förmedling
Skatteverket

Till toppen