På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande har vi vissa störningar i telefonin till skatteupplysningen.

Logotyp, till startsidan

Socialavgifter i Sverige

Socialavgifter betalar du i det land där du är socialförsäkrad, det vill säga förmånerna och avgifterna ska avse samma land. Eftersom du enligt huvudregeln ska vara socialförsäkrad i det land där arbetet utförs ska också socialavgifterna betalas i detta land.

Observera att reglerna om var du betalar socialavgifter således är helt skilda från reglerna om var du betalar skatt.

Socialavgifter i Sverige

Socialavgifter i Sverige betalas i form av arbetsgivaravgifter, egenavgifter och allmän pensionsavgift.

Din arbetsgivare betalar svenska socialförsäkringsavgifter (arbetsgivaravgifter) enligt de regler som gäller i Sverige. Du betalar själv allmän pensionsavgift. Då inga socialavgifter betalas i Finland ger den svenska inkomsten exempelvis inte rätt till pension i Finland.

Enskilda näringsidkare och handelsbolagsdelägare betalar i Sverige egenavgifter i stället för arbetsgivaravgifter.

Utsändning, dispens m.m.

Utfärdande av blankett E 101/A1 om att du står kvar i bosättningslandets socialförsäkringssystem innebär att du betalar socialavgifter enligt bosättningslandets bestämmelser. Är du bosatt i Finland och genom E 101/A1 står kvar i finsk socialförsäkring betalar du socialavgifter i Finland.

Arbete i flera länder

Om du är bosatt i Finland och samtidigt arbetar både i Sverige och Finland kan du under vissa förhållanden tillhöra bosättningslandets socialförsäkringssystem. Detta innebär att socialavgifter ska betalas i Finland för samtliga inkomster, såväl inkomsterna från Finland som från Sverige. Din svenske arbetsgivare blir skyldig att betala finska socialavgifter och din svenska inkomst blir pensionsgrundande i Finland - blankett E 101/A1 utfärdas.

Avgifter i Finland – svensk arbetsgivare

Ska samtliga socialavgifter betalas i Finland ska din svenska arbetsgivare registrera sig som arbetsgivare i Finland enligt finska bestämmelser. I vissa fall kan du och arbetsgivaren komma överens om att du själv ska betala socialavgifterna i Finland. Detta förutsätter att din arbetsgivare inte har fast driftställe i det land där du arbetar och att ni gemensamt avtalar om att du själv ska betala dina socialavgifter.

Skatteverket

Till toppen