På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda vår webbplats godkänner du detta. Vad är cookies?

Jag förstår
Meny

Just nu är det svårt att ringa in sin deklaration på telefon 020-56100. Vi jobbar på att lösa problemet så snart som möjligt. 

Just nu kan det vara svårt att komma fram till Skatteverkets växel, på grund av tekniska problem.

Logotyp, till startsidan

Kostnadsersättning

Som god man eller förmyndare kan du ha utgifter som är nödvändiga för att du ska kunna utföra ditt uppdrag. Du kan till exempel ha utgifter för porto, telefon eller kortare resor.

När din huvudman ersätter dig för sådana kostnader räknas det inte som lön utan som kostnadsersättning. Förutsättningen är dock att det finns underlag som visar att du haft dessa kostnader för att kunna utföra ditt uppdrag.

Om du inte kan visa underlag för dina kostnader kan du ändå få en schablonmässig kostnadsersättning. Den kan dock aldrig vara högre än 2 procent av prisbasbeloppet. År 2014 är 2 procent av prisbasbeloppet 888 kronor.

Du ska normalt ta upp kostnadsersättningen som inkomst av tjänst i din inkomstdeklaration. Du kan dock få avdrag för kostnader som du kan styrka enligt reglerna för övriga utgifter.

Du ska för din huvudmans räkning redovisa kostnadsersättningen i den förenklade arbetsgivardeklarationen, om huvudmannen använder en sådan. Om huvudmannen använder den vanliga arbetsgivardeklarationen ska du redovisa kostnadsersättningen i kontrolluppgiften.

Din inkomstdeklaration

Du ska deklarera din ersättning som god man i din egen inkomstdeklaration. Om ersättningen är minst 1 000 kr är inkomsten förtryckt i din inkomstdeklaration och du ska ha fått en kontrolluppgift eller ett meddelande om den ersättning du fått.

Kostnadsersättningar till förmyndare och gode män
Skatteverket

Till toppen