På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Jag förstår
Meny
Logotyp, till startsidan

Hur du ansöker om id-kort

Ansök genom att besöka ett av Skatteverkets kontor. Nedan hittar du en förteckning över vilka kontor som utfärdar id-kort.

Ta med dig följande till kontoret:

  • Kvittot på att du har betalat ansökningsavgiften. Hur du betalar ansökningsavgiften står i avsnittet Villkor för att få ansöka om id-kort. Om du har betalat via internet tar du med dig en utskrift av bekräftelsen på betalningen. Om du inte kan visa att du har betalat i förväg kan vi inte ta emot din ansökan.
  • En godkänd id-handling. Om du inte har en godkänd id-handling kan du ta med ett hemlandspass och ett bevis om uppehållstillstånd. Du kan även visa vem du är genom att ta med en godkänd intygsgivare eller andra handlingar som du anser styrker din identitet.
  • Din vårdnadshavare om du är under 18 år.
  • Du ska inte ta med dig något foto eftersom du blir fotograferad på plats.  

Det här händer när du kommer till kontoret:

  1. Du får visa kvittot på att du har betalat ansökningsavgiften.
  2. Du får visa vem du är (styrka din identitet).
  3. Du gör en elektronisk ansökan när du besöker kontoret. Om du har med dig en intygsgivare måste han eller hon fylla i och skriva under blanketten Identitetskort, intygsgivare (SKV 1503) i samband med ert besök på kontoret.
  4. Om du är under 18 år får din vårdnadshavare fylla i blanketten Identitetskort med e-legitimation, vårdnadshavares medgivande (SKV 1502). Om du har två vårdnadshavare måste båda skriva under.
  5. Du blir fotograferad och din längd mäts.
  6. Du får skriva din namnteckning som ska finnas på kortet och godkänna den elektroniska ansökan med de uppgifter som ska användas för korttillverkningen och visas på kortet. Du får också läsa Telias villkor för e-legitimation på svenska (SKV 1598) eller engelska (SKV 1598B).


Hur du ansöker om id-kort
Skatteverket

Till toppen