På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Jag förstår
Meny
Logotyp, till startsidan

Id-kort

Du kan ansöka om ett id-kort (identitetskort) hos Skatteverket. Du använder id-kortet för att styrka din ålder och för att legitimera dig, till exempel när du hämtar medicin på apoteket, betalar med kort i en butik eller gör bankärenden. Skatteverkets id-kort är en godkänd id-handling endast inom Sverige. Är du svensk medborgare kan du ansöka om det nationella id-kort hos polisen.

För att få ansöka måste du:

  • vara folkbokförd i Sverige
  • ha fyllt 13 år
  • besöka ett av Skatteverkets kontor som utfärdar id-kort
  • ha betalat ansökningsavgiften 400 kronor på plusgiro 50 40 62-1 eller bankgiro 389-0100, innan du besöker kontoret
  • kunna styrka din identitet, det vill säga visa vem du är
  • ha din vårdnadshavares godkännande om du inte fyllt 18 år.

Du kan ansöka om kortet även om du eller din intygsgivare har skyddade personuppgifter. Kontakta i så fall skyddshandläggaren innan du ansöker.

Vi rekommenderar att du noga läser igenom villkoren för att få ansöka innan du besöker kontoret.

Du kan använda kortet i många sammanhang

Kortet innehåller också en e-legitimation. Den kan du, om du vill, använda för att utföra de e-tjänster som många myndigheter erbjuder, till exempel att lämna inkomstdeklaration eller anmäla flyttning.

Du använder e-legitimationen med hjälp av en pinkod som du får med ett brev som skickas till din bostad. För att kunna använda e-legitimationen behöver du också en dator, en kortläsare och ett program. Programmet finns att hämta på Internet.

Du kan inte använda id-kortet i stället för pass när du reser utomlands.

PIN- och PUK koder till e-legitimation

Om du tappar bort koderna inom en månad från att du fått dem så kan du beställa nya. Har det gått mer än en månad så får du ansöka om nytt id-kort ifall du vill ha en fungerande e-legitimation. PIN- och PUK koder sparas bara en månad hos Skatteverket och kostnaden för att ta fram nya koder är densamma som att göra ett nytt kort.

Polisens id-kort

Du som är svensk medborgare kan även ansöka om nationellt id-kort hos polisen.

Id-kort
Skatteverket

Till toppen