På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Jag förstår
Meny
Logotyp, till startsidan

Medborgarskap

I folkbokföringsregistret får uppgift om ditt medborgarskap registreras. Registreringen utgör en väsentlig del av informationen om din identitet.

Medborgarskapet har även betydelse vid registrering av bosättnings- och familjerättsliga förhållanden, som exempelvis inflyttning från utlandet, äktenskap, vårdnad, adoption, faderskap och namn.

Du förlorar inte ditt svenska medborgarskap för att du flyttar utomlands och avregistreras från folkbokföringen som utvandrad.

Information kring tillståndsmärken i pass

Om du har ett så kallat tillståndsmärke i ditt pass som bevis på ditt uppehållstillstånd i Sverige behöver du byta ut märket mot ett uppehållstillståndskort istället. Tillståndsmärket upphör nämligen att gälla den 20 maj 2015.

Efter den 20 maj 2015 kommer det inte längre vara möjligt att resa in och ut ur Schengenområdet utan ett uppehållstillståndskortlänk till annan webbplats.

Hur du gör för att få ett uppehållskort kan du läsa på Migrationsverkets hemsida.

Migrationsverket om uppehållstillståndskortlänk till annan webbplats

Barn

När ett nyfött barn registreras i folkbokföringen gör Skatteverket en bedömning av barnets medborgarskap. Ett barn förvärvar svenskt medborgarskap vid födseln, om

  • en förälder till barnet är svensk medborgare, eller
  • en avliden förälder till barnet var svensk medborgare vid sin död.

Barn födda mellan den 1 juli 2001 och den 31 mars 2015 får svenskt medborgarskap vid födseln, om

  • Mamman var svensk medborgare.
  • Pappan var svensk medborgare och gift med barnets mor.
  • Pappan var svensk medborgare och barnet föddes i Sverige. Det svenska medborgarskapet registreras i detta fall när faderskapsbekräftelse kommit in till Skatteverket.
  • Pappan var avliden men var vid sin död svensk medborgare och gift med barnets mor.
  • Pappan var avliden men vid sin död var svensk medborgare, inte var gift med barnets mor och barnet föddes i Sverige.

Barn under 12 år som adopteras av en eller flera svenska medborgare förvärvar svenskt medborgarskap vid adoptionen. Det gäller utländska adoptionsbeslut som är giltiga i Sverige.

Flera medborgarskap

Även om du, utöver det svenska medborgarskapet, har ett eller flera utländska medborgarskap registreras endast ditt svenska medborgarskap i folkbokföringen.

Om du har ett eller flera utländska medborgarskap, men inte svenskt medborgarskap, registreras samtliga utländska medborgarskap i folkbokföringsregistret.

Om du har förlorat ditt svenska medborgarskap, enligt 1950 års medborgarskapslag, för att du blev medborgare i ett annat land kan du nu anmäla till Migrationsverket om att återfå ditt svenska medborgarskap. Återfår du svenskt medborgarskap så kan även ditt barn få svenskt medborgarskap efter ansökan och om förutsättningarna i 10 § Medborgarskapslagen är uppfyllda.

Anmälan eller ansökan om svenskt medborgarskap

Om du är medborgare i Danmark, Norge, Finland eller Island kan du, om vissa förutsättningar är uppfyllda, få svenskt medborgarskap genom anmälan till länsstyrelsen. Till anmälan ska du bifoga ett personbevis.

Du som är medborgare i land utanför Norden ska kontakta Migrationsverket för anmälan eller ansökan om att få bli svensk medborgare.

Du hittar mer information om svenska medborgarskapsregler på Migrationsverkets webbplats.

Medborgarskap
Skatteverket

Till toppen