På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Jag förstår
Meny
Logotyp, till startsidan

Flytta inom Sverige

Här hittar du information om hur du gör när du ska flytta inom Sverige. Om du ska flytta måste du anmäla detta till Skatteverket senast en vecka från det att du har flyttat. Det kostar ingenting att anmäla flyttning.

När du har anmält flyttning sprider Skatteverket automatiskt din nya adress till de flesta myndigheter och andra viktiga aktörer i samhället. Du behöver alltså inte meddela dessa själv att du flyttat.

Var ska du vara folkbokförd?

Du ska vara folkbokförd där du bor. Du bor där du tillbringar din nattvila eller motsvarande vila (dygnsvilan).

Om du bor i mer än en bostad kan du ha dubbel bosättning. Det har du när du tillbringar din dygnsvila minst en sjundedel av tiden i mer än en bostad. Var du ska vara folkbokförd i sådana fall avgörs av Skatteverket. En bedömning görs då av hur din boendesituation ser ut, till exempel om du bor tillsammans med din familj i någon av bostäderna, var din arbetsplats finns, storlek och standard på bostäderna eller hur mycket tid du tillbringar i de olika bostäderna.

Rätt folkbokföring är viktigt

Var du är folkbokförd har bland annat stor betydelse för i vilken kommun du ska betala din skatt, rätten till bidrag och förmåner och var du får rösta. För samhället är det viktigt att folkbokföringen stämmer med verkligheten eftersom planeringen av till exempel bostäder, skolor och annat bygger på uppgifter om var befolkningen är folkbokförd.

Rätt adress i folkbokföringen innebär också att du får posten till din bostadsadress samt att många andra myndigheter och aktörer i samhället har din riktiga adress.

Flytta
Skatteverket

Till toppen