På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Fel standardpoäng för utbyte av kök eller badrum

Skatteverket har fyllt i för höga standardvärden för utbyte av kök eller badrum i vissa utskickade fastighetsdeklarationer och förslag. Vi ber dig som har drabbats av felet att skicka in en rättelse.

Felet gäller de småhus där utbyte av inredning och utrustning i kök eller bad-/duschrum har gjorts under åren 2003–2008 (punkt 18 och 19 under Standard).

Inför småhustaxeringen 2015 har årtalet för när utbyten ska börja ge standardpoäng flyttats fram från 2003 till 2009. Det betyder att

  • bara i de fall där utbyte har gjorts 2009–2014 ska svaret vara "ja" och ge 3 poäng
  • när utbyte har gjorts 2003–2008 ska svaret vara "nej" och ge 0 poäng.

Rätta felet i e-tjänsten

Skatteverket har tyvärr gjort ett fel och förifyllt "ja" även för dem som ska ha "nej". Dessvärre kan vi inte se vilka deklarationer och förslag som är rätt och vilka som är fel och kan därför inte rätta felet. Det betyder att du som felaktigt har fått ett "ja" förkryssat i kolumnen Skatteverkets uppgifter måste göra en rättelse och skicka in ditt förslag eller din fastighetsdeklaration. Du gör rättelsen genom att kryssa i rutan för "nej" i kolumnen Dina uppgifter. Enklast för dig är att använda vår e-tjänst Fastighetsdeklaration, småhus.

Felets effekt på taxeringsvärdet

Vilken effekt kan felet ha på taxeringsvärdet och skatten? I områden med låga värden är varje "ja-svar" värt i storleksordningen 40 000 kr på byggnadsvärdet. Det ger högre kommunal fastighetsavgift (0,75 %) med ungefär 300 kr/år. Om fastighetens totala taxeringsvärde ligger under 968 000 kr (för maxbeloppet), får det fullt genomslag på fastighetsavgiften.

I områden med medelhöga eller höga värden, är ett "ja-svar" värt omkring 150 000 – 200 000 kr på byggnadsvärdet. Det motsvarar kommunal fastighetsavgift (0,75 %) på omkring 1 500 kr/år. Men om fastighetens totala taxeringsvärde redan utan felet ligger över 968 000 kr (för maxbeloppet) får det inget genomslag alls på fastighetsavgiften.

Fel standardpoäng för utbyte av kök eller badrum
Skatteverket

Till toppen