På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Takkupor

På en befintlig bostadsbyggnad som saknar takkupor får högst två takkupor byggas utan bygglov.

Här kan du läsa hur en sådan ombyggnad påverkar fastighetstaxeringen 2015 och hur du ska deklarera den.

Deklarerar nybyggda takkupor

Om du har byggt på ditt småhus med en eller två takkupor, kan det ha tillkommit ny boyta eller biyta under kupan. Då ska du redovisa det vid småhustaxeringen 2015.

Först behöver du kontrollera om det har uppkommit ny boyta eller biyta under kupan som ska mätas. Klicka på länken och läs om hur golvyta under snedtak ska mätas. Där ser du också vilka utrymmen i huset som är boyta respektive biyta.

Om ny mätvärd golvyta har tillkommit under kupan, ska du lägga till den till tidigare yta. I din fastighetsdeklaration eller ditt förslag lämnar du rättad uppgift om den nya totala bo- eller biytan i kolumnen "Dina uppgifter".

Fastighetstaxeringen

Vid fastighetstaxeringen kan en viss mätbar bo- eller biyta tillkomma under takkupan, om takhöjden därmed höjts till minst 1,9 meter.

Plan- och bygglagen

Så här säger lagen:

  • På en befintlig bostadsbyggnad som saknar takkupor får högst två takkupor byggas utan bygglov. Detta gäller dock inte om byggnaden är ett komplementbostadshus.
  • Finns redan en takkupa på bostadsbyggnaden, får bara en andra takkupa byggas utan bygglov.
  • Det finns inte krav på anmälan till, eller startbesked från, byggnadsnämnden för att få påbörja byggandet av takkuporna.  
Skatteverket

Till toppen