På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Inred en andra bostad

Du har rätt att inreda en andra bostad i befintliga utrymmen i ett småhus som redan har en bostad.

Här kan du läsa hur en sådan ombyggnad påverkar fastighetstaxeringen 2015 och hur du ska deklarera den.

Deklarerara en ny bostadslägenhet

Om du inreder en andra bostadslägenhet i ditt småhus ska du redovisa det vid småhustaxeringen 2015 bara om om- eller tillbyggnaden blir klar att tas i bruk senast den 1 januari 2015.

I din fastighetsdeklaration eller ditt förslag ändrar du eller lägger till i kolumnen "Dina uppgifter" så här:

  • under rubriken ”Om- eller tillbyggnad år 2012-2014” anger du den utökade boyta som den nya lägenheten medför i huset jämfört med tidigare, samt att den är klar att tas i bruk år 2014
  • under rubriken ”Storlek” anger du den totala boytan respektive biytan i huset efter att den nya lägenheten byggts
  • under rubriken ”Standard” är det bara vid fråga 10 som du ska ange antalet bad- eller duschutrymmen i båda lägenheterna, vid alla övriga standardfrågor redovisar du den lägenhet som ger högst total standardpoäng.

Fastighetstaxeringen

Vid fastighetstaxeringen gäller de vanliga reglerna för tvåbostadshus. De innebär att storleken av boyta och biyta räknas för båda lägenheterna. För standardpoängen redovisas den av lägenheterna som har den högsta standarden, dock ska antalet bad- och duschutrymmen i bostadsplan i båda lägenheterna räknas med.

Plan- och bygglagen

Så här säger lagen:

  • I en bostadsbyggnad med en bostad får befintliga utrymmen inredas till en andra bostad utan bygglov. Detta gäller dock inte om bostadsbyggnaden är ett komplementbostadshus.
  • Det är krav på anmälan till, och startbesked från, byggnadsnämnden för att få påbörja ombyggnaden.
Inred en andra bostad
Skatteverket

Till toppen