På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Ska du inte deklarera?

Om du inte ska deklarera får du som är född före 1997 ditt slutskattebesked i augusti om

  • du inte har fått någon deklarationsblankett och
  • du har kunnat konstatera att du inte behöver deklarera till exempel för att du enbart har haft kapitalinkomster (till exempel utdelning eller schablonintäkt) som det lämnats kontrolluppgifter på.

Av ditt slutskattebesked framgår vilka inkomster du har beskattats för.

Om du har anmält ett konto kommer din skatteåterbäring att sättas in där under vecka 32. Måste du i stället betala kvarskatt så ska den vara betalad senast 14 november 2016.

Om du inte har anmält ett konto får du ett utbetalningskort om din skatteåterbäring är minst 2 000 kronor. Belopp under 2 000 kronor står kvar på ditt skattekonto tills du begär att få dem utbetalda. Du kan anmäla ditt konto i e-tjänsten Skattekonto eller via blanketten Skatteåterbetalning till bankkonto (SKV 4802).

Belopp under 100 kronor betalas inte ut. De står i stället kvar på skattekontot och ränteberäknas.

Barn och ungdomar som inte har fått någon deklarationsblankett

Du som är född 1997 eller senare får ditt slutskattebesked i april om

  • du inte behöver deklarera för att du har fått mindre än 18 824 kronor i lön, eller
  • du har haft kapitalinkomster (t.ex. utdelning eller schablonintäkt) som du fått kontrolluppgift på.

Av ditt slutskattebesked framgår vilka inkomster du har beskattats för.

Om du har anmält ett konto kommer din skatteåterbäring att sättas in där under vecka 14. Måste du i stället betala kvarskatt ska den vara betald senast 12 juli 2016.

Om du inte har anmält ett konto får du ett utbetalningskort om din skatteåterbäring är minst 2 000 kronor. Belopp under 2 000 kronor står kvar på ditt skattekonto tills du begär att få dem utbetalda.

Belopp under 100 kronor betalas inte ut. De står i stället kvar på skattekontot och ränteberäknas.

Om du är över 16 år och har en e-legitimation, till exempel Mobilt BankID, kan du anmäla ditt konto i e-tjänsten Skattekonto. Annars kan du anmäla ditt konto via blanketten Skatteåterbetalning till bankkonto (SKV 4802). Om du är under 18 år måste en förmyndare, vanligtvis en förälder, skriva under anmälan.

Ska du inte deklarera?
Skatteverket

Till toppen