På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Skatteverkets pressmeddelande

2012-11-19

Skatteverket kommenterar aktuell dom

Skatteverket kommer inte att överklaga tisdagens dom i kammarrätten i Stockholm gällande Arlanda Express.
– Omständigheterna för Arlanda Express är speciella och finns inte i övriga ärenden som gäller koncerninterna ränteavdrag vid riskkapitalförvärv, säger Tomas Algotsson, enhetschef vid Skatteverkets rättsavdelning.
Kammarrätten i Stockholm meddelade nyligen en dom som behandlar avdragsrätt för räntor på lån från moderbolaget i Luxemburg avseende Arlanda Express.
Kammarrätten fann att Skatteverket inte hade visat att räntenivån på 13 procent var för hög.

Skatteverket har utrett ett antal fall som avser lån från ägarbolag där ränteavdrag på flera miljarder inte medgivits. I flera av dessa fall har avdrag även nekats av förvaltningsrätten. Domen som behandlar Arlanda Express är den första som prövats i kammarrätten.
 
– Domen ger oss ett exempel på hur man kan bedöma långivarens risk och räntenivån i ett speciellt fall som detta, säger Tomas Algotsson, enhetschef vid Skatteverkets rättsavdelning.
 
Kammarrättens dom beskriver bland annat att lånet från moderbolaget avseende Arlanda Express innebar en stor risk för långivaren eftersom finansieringen avsåg ett högriskprojekt. Vidare beskriver domen att långivarens risk påverkades av att bolaget hade liten handlingsfrihet på grund av koncessionsbestämmelserna samt att de materiella tillgångarna var begränsade.
 
– Omständigheterna för Arlanda Express är speciella och finns inte i övriga
ärenden som gäller koncerninterna ränteavdrag vid riskkapitalförvärv. På grund av dessa speciella omständigheter kommer Skatteverket inte att överklaga domen,  säger Tomas Algotsson.

Kontaktperson för media:

Tomas Algotsson, enhetschef på Skatteverkets rättsavdelning: 010 - 574 82 83

Pressjour: 010-574 89 60

Allmänna frågor, ring Skatteupplysningen 0771-567 567

Skatteverket kommenterar aktuell dom
Skatteverket

Till toppen