På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Skatteverkets pressmeddelande

2011-12-16

Tänk på detta inför årsskiftet

Snart är det nytt år. Skatteverkets experter tipsar om vad man ska tänka på före nyårsafton för att få göra avdrag i årets deklaration.
- Årsskiftet är snart här och det finns vissa saker som man bör tänka på om man vill göra något avdrag i årets deklaration. Att betala in pensionspremier, kvitta aktievinster mot aktieförluster och betala rot- och rut-arbete före årsskiftet är några exempel, säger Kay Kojer, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.
 

Pensionssparande

Den som pensionssparar har rätt till avdrag med max 12 000 kronor per år. Pensionen skattar man för när man tar ut den. Betala in pensionsförsäkringspremier i god tid före årsskiftet så att uppgifterna kommer med i den förtryckta deklarationen.

 

Räntor, värdepapper och investeringssparkonto

Den som har räntor som har förfallit till betalning ska betala räntorna innan årsskiftet för att få avdraget i nästa deklaration.
 
Den som har sålt aktier eller aktiefonder under 2011 kan kvitta vinsten mot en förlust om båda görs under samma kalenderår. Ska man sälja värdepapper så ska det göras i god tid så att affären är genomförd före årsskiftet.
 
Efter årsskiftet blir det möjligt att öppna investeringssparkonto. Samtidigt kommer beskattningen av kapitalförsäkringar att höjas från 27 procent till 30 procent.  Den som har en kapitalförsäkring med värdepapper och som vill gå över till ett investeringssparkonto bör ta kontakt med sin bank före årsskiftet.

 

Rot- och rut-avdrag

Den som vill ha skattereduktion för 2011 måste ha betalat det utförda arbetet under 2011. Om arbetet utförs under 2011 men man betalar fakturan någon gång under 2012, kommer skattereduktionen i stället att bli hänförlig till 2012. För den som betalar för arbete i förskott under 2011 krävs det att arbetet är utfört senast den 31 januari 2012 samt att utföraren ansökt om utbetalning senast den 31 januari 2012 för att man ska kunna få preliminär skattereduktion hänförlig till 2011.

Läs mer om vad som gäller vid delbetalning.

Försäljning av fastighet och bostadsrätt

Den som ska sälja fastighet eller bostadsrätt ska tänka på att det är dagen för köpekontraktet, och inte tillträdesdatum, som avgör vilket år som affären ska deklareras.

Kontaktperson för media:
Kay Kojer, verksamhetsutvecklare på Skatteverket
Tfn: 010-574 82 21

Pressjour:
Tfn: 010-574 89 60

Allmänna frågor, ring Skatteupplysningen 0771-567 567

Tänk på detta inför årsskiftet
Skatteverket

Till toppen