Meny

Planerat underhåll på samtliga e-tjänster 11-12 januari. Kortare störningar kan förekomma.

Störningar i telefonin gör att det just nu kan vara svårt att komma fram till Skatteverket.

Logotyp, till startsidan

Skatteverkets pressmeddelande

2011-08-09

Skatteåterbäring eller kvarskatt

Cirka 2,6 miljoner svenskar får i augusti slutskattebesked med antingen skatteåterbäring eller kvarskatt. 1,2 miljoner personer får dela på 6,3 miljarder kronor i skatteåterbäring. 840 000 personer ska istället betala in 7,1 miljarder kronor i kvarskatt.

– Fler och fler e-deklarerar på Internet och får därför sin skatteåterbäring redan i juni. Det medför att det är färre än förra året som får skatteåterbäring nu i augusti. Samtidigt är det något fler än i fjol som får kvarskatt, säger Tommy Carlsson, skattedirektör på Skatteverket.

I början av augusti är deklarationerna färdigbehandlade för löntagare som lämnat in sin deklaration på pappersblankett. Samtidigt får löntagare som ska betala in kvarskatt sina slutskattebesked.

Utbetalningarna i augusti är den andra av totalt fyra omgångar. Deklarationerna för egenföretagare, utlandsbosatta och juridiska personer är färdiga först i december då de sista slutskattebeskeden skickas ut.

Den som har en e-legitimation kan redan idag, den 9 augusti, kontrollera ställningen på skattekontot genom att logga in på e-tjänsten "Skattekonto, privat".

Skatteåterbäringen betalas denna vecka ut till de som har anmält ett bankkonto, övriga får ett utbetalningskort under nästa vecka.

De personer som nu i augusti får besked om kvarskatt ska ha betalat in pengarna så att det är bokfört på Skatteverkets plus- eller bankgiro senast den 14 november 2011. Läs mer om inbetalning av kvarskatten.

Slutskattebeskeden skickas ut med post senast den 1 september.

Till redaktionen: Läns- och kommunsiffror kommer presenteras senare under veckan.

Kontaktpersoner för media:
Tommy Carlsson, skattedirektör Tfn: 070-955 73 85

Kay Kojer, verksamhetsutvecklare Tfn: 070-790 24 89

Pressjour Tfn: 010-574 89 60

Allmänna frågor, ring Skatteupplysningen 0771-567 567

Skatteåterbäring eller kvarskatt
Skatteverket

Till toppen