På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Skatteverkets pressmeddelande

2011-08-09

Skatteåterbäring eller kvarskatt

Cirka 2,6 miljoner svenskar får i augusti slutskattebesked med antingen skatteåterbäring eller kvarskatt. 1,2 miljoner personer får dela på 6,3 miljarder kronor i skatteåterbäring. 840 000 personer ska istället betala in 7,1 miljarder kronor i kvarskatt.

– Fler och fler e-deklarerar på Internet och får därför sin skatteåterbäring redan i juni. Det medför att det är färre än förra året som får skatteåterbäring nu i augusti. Samtidigt är det något fler än i fjol som får kvarskatt, säger Tommy Carlsson, skattedirektör på Skatteverket.

I början av augusti är deklarationerna färdigbehandlade för löntagare som lämnat in sin deklaration på pappersblankett. Samtidigt får löntagare som ska betala in kvarskatt sina slutskattebesked.

Utbetalningarna i augusti är den andra av totalt fyra omgångar. Deklarationerna för egenföretagare, utlandsbosatta och juridiska personer är färdiga först i december då de sista slutskattebeskeden skickas ut.

Den som har en e-legitimation kan redan idag, den 9 augusti, kontrollera ställningen på skattekontot genom att logga in på e-tjänsten "Skattekonto, privat".

Skatteåterbäringen betalas denna vecka ut till de som har anmält ett bankkonto, övriga får ett utbetalningskort under nästa vecka.

De personer som nu i augusti får besked om kvarskatt ska ha betalat in pengarna så att det är bokfört på Skatteverkets plus- eller bankgiro senast den 14 november 2011. Läs mer om inbetalning av kvarskatten.

Slutskattebeskeden skickas ut med post senast den 1 september.

Till redaktionen: Läns- och kommunsiffror kommer presenteras senare under veckan.

Kontaktpersoner för media:
Tommy Carlsson, skattedirektör Tfn: 070-955 73 85

Kay Kojer, verksamhetsutvecklare Tfn: 070-790 24 89

Pressjour Tfn: 010-574 89 60

Allmänna frågor, ring Skatteupplysningen 0771-567 567

Skatteåterbäring eller kvarskatt
Skatteverket

Till toppen