På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Skatteverkets pressmeddelande

2011-03-21

Nu är det dags att deklarera — i år även med smartphone

I år lanserar Skatteverket möjligheten att deklarera med smartphones som Iphone och Androidmobiler. Det är rekordmånga, över 7,4 miljoner personer, som ska deklarera. Imorgon, den 22 mars, öppnar den elektroniska deklarationen.

 Vi vill att det ska vara lätt att göra rätt och nu kan de som har smartphones deklarera på ytterligare ett enkelt sätt, säger Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson.
 
Skatteverket har utvecklat applikationer för Ipad, Iphone och för Androidmobiler som från och med 22 mars går att ladda ned. Applikationerna är gratis och med dem kan man godkänna deklarationen och göra reseavdrag. Det kommer dessutom finnas ett nyhetsflöde kring deklarationen.
 
- Sedan har vi gjort en mobilanpassning av vår webbdeklaration så att det ska vara enkelt att deklarera via sin mobil även för de som har andra sorters smartphones, säger Kay Kojer, verksamhetsutvecklare.

Rekordmånga deklarationer 
Det är rekordmånga som ska deklarera i år och Skatteverket skickar de kommande tre veckorna ut 7 429 076 deklarationsblanketter. Utskicken görs slumpvis så personer i en familj kan få blanketterna vid olika tidpunkter. Den som inte har fått sin deklaration den 15 april ska kontakta Skatteverket. Senast den 2 maj, klockan 24.00 ska Skatteverket ha tagit emot deklarationerna. Redan imorgon kan de som har e-legitimation deklarera även om de ännu inte fått sin deklarationsblankett.
 
- Mitt bästa tips till alla som ska deklarera är att göra det elektroniskt för det är säkrare och lättare. Deklarera gärna i god tid för då har vi större möjligheter att ge snabb hjälp, säger Ingemar Hansson.

Lättare rätt med elektronisk deklaration 
Den som deklarerar elektroniskt undviker också fel som kan uppstå när exempelvis försäljning av hus eller aktier ska deklareras. Systemet summerar belopp och för över dem mellan olika rutor, vilket gör det lättare att göra rätt.
 
- Den som deklarerar elektroniskt får dessutom ett besked om att deklarationen har kommit in till oss och det kan kännas tryggt att veta att informationen har kommit fram, säger Ingemar Hansson.

Skatteverkets webbsända deklarationsseminarium

Pressbilder för deklarationen 2011

Bilder från deklarationsseminariet 21 mars 2011

Kontroll av företagares deklaration

Kontroll av privatpersoners deklaration

Kontaktpersoner för media:
Tommy Carlsson, skattedirektör
Tfn: 010-574 82 26
Mobiltel: 070-955 73 85

Kay Kojer, verksamhetsutvecklare
Tfn: 010-574 82 21
Mobiltel: 070-790 24 89

Pressjour:
Tfn: 010-574 89 60

Allmänna frågor, ring Skatteupplysningen 0771-567 567

Dags att deklarera - i år även med smartphone
Skatteverket

Till toppen