På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Skatteverkets pressmeddelande

2010-01-07

Ny e-tjänst halverar väntan på ROT-pengar

Nu kan företag ansöka direkt.
Nu kan företag ansöka om preliminär skattereduktion för ROT- och hushållstjänster direkt på www.skatteverket.se. På så sätt kan de få pengarna utbetalade inom fem arbetsdagar istället för tio. Med e‑tjänsten minskar också risken för felaktigt ifyllda blanketter.

Kunder som ska köpa hustjänster har också fått en ny Internettjänst för att beställa intyg från Skatteverket på hur mycket husavdrag de har utnyttjat under året.

- Felaktigt ifyllda blanketter har varit ett stort problem med det nya husavdraget. Nu hoppas vi slippa många av de felen och företagen kan få sina pengar snabbare, säger Daniel Hedin Edlund, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Företagare som till exempel har glömt skriva under pappersblanketten eller fyllt i fel personnummer har i vissa fall fått vänta i många veckor på pengarna eftersom ansökningarna inte är kompletta. På Internet blir många av dessa "slarvfel" omöjliga eftersom systemet känner av om den typen av uppgifter fattas eller är felaktiga.

Sedan den 1 juli 2009 är det företagen som utför ROT- och hushållsarbeten som ska skicka in ansökan om skattereduktion enligt den så kallade fakturamodellen. Sedan dess har över 44 000 företag skickat in ansökningar på sammanlagt över 3,5 miljarder kronor till Skatteverket. De som ansöker med pappersblankett får pengarna utbetalade inom tio arbetsdagar under förutsättning att ansökan är komplett.

- För många av företagen kommer administrationen bli betydligt enklare med den nya e‑tjänsten som nu har öppnat, säger Daniel Hedin Edlund på Skatteverket.

För att använda e‑tjänsten krävs att företagets firmatecknare loggar in med en e‑legitimation. För aktiebolag kan i vissa fall vd ansöka åt företaget. På Skatteverkets webbplats finns mer information om husavdraget och de nya e‑tjänsterna.

Kontaktperson för media:
Daniel Hedin Edlund, verksamhetsutvecklare
Direkttel: 010-574 36 18

Pressjour
Direkttel: 010-574 89 60

Allmänna frågor, ring Skatteupplysningen 0771-567 567

Ny e-tjänst halverar väntan på ROT-pengar
Skatteverket

Till toppen