Meny

Planerat underhåll på samtliga e-tjänster 11-12 januari. Kortare störningar kan förekomma.

Störningar i telefonin gör att det just nu kan vara svårt att komma fram till Skatteverket.

Logotyp, till startsidan

2012-11-29

Rutavdrag för matlagning och drinkblandning i hemmet

Du kan få rutavdrag för matlagning som utförs i eller i nära anslutning till bostaden. Förutsättningen är att den du anlitar för att laga maten använder de råvaror som du själv har hemma. Detta gäller även för blandning av drinkar.
Skatteverket tolkar reglerna så att arbete med att blanda drinkar kan jämställas med matlagning och därför kan ge rätt till skattereduktion.

I samband med att reglerna om rutarbete infördes 2007 uppkom en mängd olika gränsdragningsfrågor, bland annat vad som kunde anses ingå i begreppet matlagning. Kan den som lagar maten blanda drinkar utan att särredovisa det på fakturan?

– Skatteverket kom fram till att om man anlitar någon som lagar mat i bostaden och den personen också blandar drinkar kan även tidsåtgången för drinkblandning ge rätt till skattereduktion eftersom arbete med att blanda drinkar har ett visst samband med matlagning, säger Pia Blank Thörnroos, skattejurist på Skatteverket.

Eftersom Skatteverket godkänner att man inte behöver dra bort den tid det tar att blanda en drink från kostnaden för matlagning, medför det att du kan få skattereduktion om en bartender eller annan person blandar drinkar i bostaden med de råvaror som du har hemma.

– Det avgörande är att den som lagar mat eller blandar drinkar utför arbetet i bostaden med de råvaror och den dryck som finns i bostaden. Skattereduktion för rutarbete medges däremot inte för kockar som har med sig råvaror och andra tillbehör och inte heller för bartender som har med sig drycker och utrustning för att blanda drinkar, säger Pia Blank Thörnroos.

Däremot ger inte vinprovning, chokladprovning och all annan typ av mat- och dryckesprovning som kan förekomma i bostaden rätt till skattereduktion. Inte heller arrangemang som barnkalas, födelsedagsfester, möhippor, svensexor och liknande ger rätt till skattereduktion.

Rutavdrag för matlagning och drinkblandning i hemmet
Skatteverket

Till toppen