På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande har vi vissa störningar i telefonin till skatteupplysningen.

Logotyp, till startsidan

Offentliga uppgifter hos Skatteverket

Den 1 januari 2011 ändrades kreditupplysningslagen så att det inte längre är möjligt att lämna ut uppgifter om privatpersoners taxerade inkomst om det inte finns ett egentligt behov.

Tidigare har detta varit möjligt genom att företag skaffat sig så kallade utgivningsbevis och med hjälp av detta kunnat publicera uppgifter om personer på webbplatser.

I och med att den nya lagen träder ikraft kommer det inte längre att vara möjligt för dessa företag att lämna ut uppgifter elektroniskt som tidigare. Samma regler kommer då att gälla för kreditupplysningar på internet som för andra kreditupplysningar. Reglerna innebär att den som beställer en kreditupplysning ska ha ett så kallat legitimt behov av upplysningen, att en kreditupplysningskopia ska skickas till den som det har ställts frågor om och att rättelse av oriktiga eller missvisande uppgifter ska skickas till de som under senaste året tagit del av uppgifterna.

Syftet med lagen har varit att stärka integritetsskyddet och förhindra spridning av personuppgifter på webben så att grannar, arbetskamrater eller andra nyfikna inte ska kunna ta del av uppgifter utan någon anledning. Som lagen är utformad kommer den att gälla alla. Det innebär även att till exempel journalister inte, som tidigare, kommer att kunna använda kreditupplysningsinformation från företag som distribuerar uppgifterna via webben.

Offentliga uppgifter hos Skatteverket
Skatteverket

Till toppen