På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande har vi vissa störningar i telefonin till skatteupplysningen.

Logotyp, till startsidan

Skatteverkets pressmeddelande

2017-02-14

Skatteverkets insatser mot fel och fusk 2017

I årets kontroller ska Skatteverket följa upp de nya reglerna om personalliggare i byggbranschen. På rot- och rutområdet har granskningen ett särskilt fokus på takarbete, flyttjänster och bostadsförsäljningar.  Skatteverket granskar också den digitala ekonomin samt skattefusk i samband med grov ekonomisk brottslighet och vid utlandstransaktioner.

– De allra flesta vill göra rätt med skatten och gör också rätt. Samtidigt ser vi att de som avsiktligt fuskar tar till nya metoder. Vi agerar hela tiden framåtsyftande för att minska risken för fel och fusk och för att seriösa företag inte ska drabbas av illojal konkurrens, säger Ingemar Hansson, generaldirektör på Skatteverket.

Rot- och rutavdrag

Rot- och rutavdrag är ett stort kontrollområde även 2017. I år finns ett särskilt fokus på takarbeten och flyttjänster. Hittills har ett tusental utförare av flyttjänster ansökt om rutavdrag. Skatteverket ska även kontrollera bostadsförsäljningar där ägaren har begärt rotavdrag utan att ha bott i bostaden.

Personalliggare och kassaregister

Personalliggare infördes i byggbranschen förra året för att stävja svartarbete och kommer att följas upp särskilt i år. Förra året tillämpades en mjuk linje vid de cirka 12 000 kontroller som gjordes då, men i år tillämpas regelverket fullt ut.

– Viljan att göra rätt är stor inom byggbranschen, men trots det har vi sett mycket fel och brister, säger Conny Svensson, rikssamordnare för personalliggare och kontanthandelskontroll.

Kontroll av att kontanthandelsförsäljare har godkända kassaregister fortsätter också.

Digital ekonomi och delningsekonomi

Den digitala ekonomin är ett område som växer. Det leder till ökad e-handel och framväxt av nya affärsmodeller. Skatteverket granskade förra året olika företeelser inom den så kallade delningsekonomin och det fortsätter i år. Förra årets kontroller av uthyrning av bostad visade att det finns en stor okunskap om att vinsten av uthyrningen ska beskattas när man når en större omsättning. Även webbutiker, företeelser på mer dolda delar av internet samt virtuella valutor granskas särskilt i år.

Grov ekonomisk brottslighet

Arbetet mot grov ekonomisk brottslighet handlar till största delen om att motverka organiserat svartarbete, fakturabedrägerier och falska kontrolluppgifter. Bygg, transport och städbranscherna är drabbade och det internationella inslaget ökar. Finansiering av terrorism är ett område som granskas särskilt, i ett myndighetssamarbete med bland andra polisen. Skatteverket samarbetar även med andra myndigheter i särskilt utsatta områden och för att motverka bland annat felaktigt utnyttjande av våra välfärdssystem.

Internationellt

Skatteverkets utlandskontroll utreder tillsammans med andra länder den så kallade Panama-läckan som publicerades förra året, där internationella skatteupplägg i stor omfattning avslöjades.

– Vi har just nu ett par hundra utredningar med anknytning till läckan. Redan våra inledande beslut har visat att det handlar om hundratals miljoner i skatteundandragande, berättar Katrina Björk, rikssamordnare för utlandstransaktioner.

Mer information

Skatteverket presenterade årets kontroller vid ett presseminarium på tisdagen.

Filmer och mer dokumentation från seminariet

Skatteverkets pressbilder

Kontaktpersoner för media:

Conny Svensson,
rikssamordnare personalliggare och kassaregister,
tel: 010-573 50 01

Cajsa Toresten,
verksamhetsutvecklare och uppdragsgivare rot- och rutkontroller,
tel: 010-578 77 13

Rebecca Filis,
verksamhetsutvecklare och ansvarig utredare delningsekonomin,
tel: 010-577 51 41

Pia Bergman,
rikssamordnare grov ekonomisk brottslighet,
tel: 010-574 13 25

Katrina Björk,
rikssamordnare utlandstransaktioner,
tel: 010-574 48 60

Anders Bäck,
enhetschef, Produktionsavdelningen,
tel: 010-577 58 89

Skatteverkets presstjänst, 010-574 89 60

Vid allmänna frågor, kontakta Skatteupplysningen, 0771-567 567

Skatteverkets insatser mot fel och fusk 2017
Skatteverket

Till toppen