På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande har vi vissa störningar i telefonin till skatteupplysningen.

Logotyp, till startsidan

Skatteverkets pressmeddelande

2017-01-11

Skatteverket har nekat ränteavdrag om 17 miljarder kronor i samband med interna lån

Skatteverket nekade avdrag för interna räntekostnader om drygt 17 miljarder kronor förra året. Lagändringarna om begränsad avdragsrätt för interna räntor verkar ha haft effekt för att minska skatteplaneringen. Bolagens interna lån har också minskat de senaste fyra åren. Det framgår av en rapport som Skatteverket lämnat till regeringen.

Regeringen har gett Skatteverket i uppdrag att följa upp de begränsningsregler för interna ränteavdrag som infördes 2013. I uppdraget har även ingått att fortsätta arbetet med den kartläggning av ränteavdragen som har gjorts under 2009–2015, särskilt vad gäller frågan om skatteplanering med externa lån utgör ett allvarligt hot mot den svenska bolagsskattebasen.

Under förra året genomförde Skatteverket ett stort antal utredningar av interna ränteavdrag. Myndigheten har nekat avdrag för interna räntekostnader med sammanlagt drygt 17 miljarder kronor.

– Det råder viss osäkerhet om hur reglerna kommer att tillämpas eftersom det ännu saknas rättslig praxis. Osäkerheten kommer att bestå till dess att ärendena gått igenom alla domstolsprocesser, säger Anette Erling Jivenius, verksamhetsutvecklare, Skatteverket.

Rapporten visar också att det endast varit en mindre förändring av företagens totala skulder (både interna och externa skulder) från 2008 till 2015 samtidigt som nominell BNP ökat med 23 procent under samma period. Detta indikerar att begränsningarna i ränteavdragen bromsat den totala skulden även om det inte går att bedöma till hur stor del. Om regleringen av ränteavdrag ska få ännu större effekt på bolagsskattebasen krävs dock ändrade regler som även omfattar externa lån.

– Vi konstaterade i motsvarande rapport 2013 att det förekom skatteplanering med externa lån i samband med företagsförvärv i sådan utsträckning att det kunde anses hota bolagsskattebasen. Det har inte framkommit något som visar att detta skulle ha förändrats i någon betydande omfattning, säger Anette Erling Jivenius.

Läs hela rapporten

Kontaktperson för media:
Anette Erling Jivenius, 010-57462 01
Skatteverkets presstjänst, 010-574 89 60
Vid allmänna frågor, kontakta Skatteupplysningen, 0771-567 567

Skatteverket har nekat ränteavdrag om 17 miljarder kronor i samband med interna lån
Skatteverket

Till toppen