På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande har vi vissa störningar i telefonin till skatteupplysningen.

Logotyp, till startsidan

Skatteverkets pressmeddelande

2016-03-01

Skatteplanering i välfärdsföretag sker främst vid utdelningar till ägare

Skatteplanering i företag inom välfärdssektorn förekommer framför allt i samband med utdelningar till ägarna av bolagen. Det framgår av en rapport som Skatteverket idag överlämnar till regeringen.

Skatteverket har fått i uppdrag av regeringen att kartlägga och analysera skatteplanering inom välfärdssektorn. Uppdraget, som består av två delar, är nu klart.

I den första delen, som lämnades till regeringen sommaren 2015, konstaterades att skatteplanering med interna räntor i princip hade upphört men att skatteplanering med externa räntor hade ökat.

Idag lämnar Skatteverket den andra delen av utredningen där beskattningsåret 2014 har granskats. Skatteverket konstaterar att de ackumulerade underskotten inte längre ökar. I flera koncerner har de ackumulerade underskotten istället minskat mellan 2013 och 2014.

– Precis som i tidigare utredningar på området kommer Skatteverket fram till att skatteplanering inom välfärdssektorn framför allt förekommer i samband med utdelningar till ägarna samt vid försäljning av aktier i fåmansbolag, säger Christin Öhman, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Kontaktperson för media:
Christin Öhman, verksamhetsutvecklare, 010-574 89 60

Skatteverkets presstjänst, 010-574 89 60

Allmänna frågor, ring Skatteupplysningen 0771-567 567

Skatteplanering i välfärdsföretag sker främst vid utdelningar till ägare
Skatteverket

Till toppen