På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande har vi vissa störningar i telefonin till skatteupplysningen.

Logotyp, till startsidan

Skatteverkets pressmeddelande

2016-02-16

Skärpt kontroll av företag som används för bedrägerier

I år skärper Skatteverket kontrollen av företag som används som verktyg för brott, till exempel genom fusk med momsåterbetalningar och falska kontrolluppgifter. I samverkan med fler myndigheter ska den utökade kontrollen även motverka bidragsfusk och andra bedrägerier mot välfärdssystemen.

– Det finns oseriösa aktörer som använder företag för att få ut pengar från skattesystemen på falska grunder. Vi skärper kontrollen av detta, säger Rebecca Filis, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Det finns en risk för angrepp där Skatteverket betalar ut pengar. Det handlar framför allt om återbetalningar av moms och punktskatter, rot- och rutbedrägerier, eller återbetalningar till följd av falska kontrolluppgifter.

I grövre fall kan det handla om rena fasadföretag, utan något annat syfte än att få ut pengar på felaktiga grunder.

Skatteverket avsätter i år mer resurser till att kartlägga, stoppa och förebygga bedrägerier med utbetalningar. Det är viktigt att ha en helhetssyn på oseriösa aktörer som kan vara aktiva i flera av Skatteverkets utbetalningssystem samtidigt.

Skatteverket fungerar också på vissa sätt som en grindvakt till välfärdssystemen genom ansvaret för att registrera identitet, adress och fastställd inkomst.  Dessa handlingar har stor betydelse vid utbetalningar från andra myndigheter. Även här skärps Skatteverkets kontroll.

– Vi ser tecken på ett mer systematiskt och organiserat fusk. Aktörerna kan angripa flera myndigheter samtidigt, säger Rebecca Filis.

Förra året lämnade Brottsförebyggande rådet en rapport om felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen. Enligt rapporten visar tidigare gjorda beräkningar att 3-10 procent av de totala utbetalningarna i välfärdssystemen kan vara felaktiga, vilket skulle motsvara miljardbelopp.

– Syftet med vår och andra myndigheters kontroll är att det inte ska gå att få ut offentliga medel på felaktiga grunder. Det är viktigt för att upprätthålla förtroendet för både skatte- och välfärdssystemen, säger Rebecca Filis.

Kontaktpersoner för media:       

Rebecca Filis, verksamhetsutvecklare, 010-577 51 41

Skatteverkets presstjänst, 010-574 89 60

För allmänna frågor kontakta Skatteupplysningen, 0771-567 567

Skärpt kontroll av företag som används för bedrägerier
Skatteverket

Till toppen