På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande har vi vissa störningar i telefonin till skatteupplysningen.

Logotyp, till startsidan

Skatteverkets pressmeddelande

2016-03-23

Rekordmånga deklarerade första dagen

Den 22 mars öppnade Skatteverket den elektroniska deklarationen. Drygt 250 000 personer deklarerade första dagen, det är cirka 60 000 fler än förra året.

– Många är nyfikna på om de får pengar tillbaka, den som är inne för att se om det är så och bara har att godkänna deklarationen kan göra det med en gång. Så är det gjort, säger Kay Kojer, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Fram till midnatt den 22 mars hade drygt 2 105 000 personer loggat in på e-tjänsten. Belastningen på Skatteverkets webb var stundtals mycket hög. För ett år sedan var motsvarande siffra 1 570 000.       

– Sajten var till och från överbelastad igår. Det finns en gräns för hur många som kan vara inloggade i e-tjänsten samtidigt. Har vi så hög belastning på sajten att det inte går att komma in är det bara att försöka på nytt efter en liten stund, säger Kay Kojer.

Mer än 1,9 miljoner användare loggade in med Mobilt BankID på sin mobiltelefon eller surfplatta, det är 700 000 fler jämfört med i fjol.

Totalt ska 7 807 983 personer deklarera i år. Med en e-legitimation går det att använda Skatteverkets webbplats eller app för att se uppgifterna och deklarera även om pappersblanketten inte har kommit hem än.

– Den som bara ska godkänna sin deklaration gör det enkelt med ett sms, säger Anna Sjöberg, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Den som deklarerar via Skatteverkets app kan göra reseavdrag. På webbplatsen kan samtliga avdrag och ändringar göras förutsatt att man har en e-legitimation.

Senast den 2 maj ska deklarationen vara inlämnad till Skatteverket.

– Det bästa tipset är att deklarera utan pappersblanketten. Det är säkrare, enklare och man får en kvittens på att man deklarerat. Då finns också möjligheten att få tillbaka pengar före midsommar, säger Anna Sjöberg.

Kontaktpersoner för media

Kay Kojer, verksamhetsutvecklare, 010-574 82 21 
Anna Sjöberg, verksamhetsutvecklare, 010-575 00 93
Skatteverkets presstjänst, 010-574 89 60

Vid allmänna frågor, kontakta Skatteupplysningen, 0771-567 567

Rekordmånga deklarerade första dagen
Skatteverket

Till toppen