På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande har vi vissa störningar i telefonin till skatteupplysningen.

Logotyp, till startsidan

Skatteverkets pressmeddelande

2016-02-05

Nytt lagförslag för att motverka osund konkurrens

För att minska osund konkurrens och göra det enklare att göra rätt lämnar Skatteverket idag ett förslag till regeringen om att arbetsgivare från januari 2018 ska lämna arbetsgivardeklarationer på individnivå. De anställda kan då få insyn i vad arbetsgivaren rapporterar varje månad till Skatteverket.

– Förslaget är att arbetsgivaren ska lämna arbetsgivardeklarationer med uppgift om lön och avdragen skatt på individnivå. Därmed behöver arbetsgivaren inte längre lämna kontrolluppgifter efter årets utgång. Förändringen ökar möjligheten för att det blir rätt från början och eventuella fel kan upptäckas och åtgärdas tidigare, säger Magnus Wallin, enhetschef på Skatteverkets produktionsavdelning.

Idag lämnar arbetsgivaren varje månad en arbetsgivardeklaration med summorna för de anställdas löner, avdragen skatt och arbetsgivaravgifter. Detta har de anställda inte någon insyn i. I januari året efter lämnar arbetsgivaren kontrolluppgifter till Skatteverket där det framgår hur mycket varje anställd har tjänat och hur stort skatteavdrag som gjorts.

− Om förslaget går igenom så kan de anställda via en e-tjänst se vad arbetsgivaren har redovisat om lön och avdragen skatt. Det är en fördel för den enskilde, eftersom de får större insyn i vad som redovisats, säger Magnus Wallin.

Förslaget i korthet

  • Arbetsgivare rapporterar information om löner och avdragen skatt för varje anställd, varje månad.
  • Det som tidigare rapporterats som kontrolluppgift i januari året efter inkomståret rapporteras varje månad istället.
  • En e-tjänst ger den anställde insyn i vad arbetsgivaren har rapporterat in till Skatteverket och Skatteverket kan upptäcka och åtgärda eventuella fel tidigare.
  • Bland andra Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen får tillgång till uppgifter bland annat om anställdas lön. Det innebär att flera myndigheter i framtiden kan fatta beslut om ersättning på det underlag som arbetsgivaren lämnat in till Skatteverket.

Länk till Skatteverkets förslag till riksdagsbeslut

Länk till Skatteverkets pressbilder på webben

Kontaktpersoner för media

Magnus Wallin, enhetschef på Skatteverkets produktionsavdelning, 010-573 55 88

Skatteverkets presstjänst, 010-574 89 60

Vid allmänna frågor, kontakta Skatteupplysningen, 0771-567 567

Nytt lagförslag för att motverka osund konkurrens
Skatteverket

Till toppen