På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande har vi vissa störningar i telefonin till skatteupplysningen.

Logotyp, till startsidan

Skatteverkets pressmeddelande

2015-02-03

Skatteverket uppmanar föreningar med omfattande second hand-försäljning att momsregistrera sig

Ideella föreningar som bedriver secondhand-försäljning i större skala ska momsregisteras. Detta till följd av ett avgörande domstolsutslag. Skatteverket uppmanar nu berörda föreningar att lämna in momsregistrering så snart som möjligt, om det inte redan är gjort.

– Klargörandet om att vissa ideella föreningar som säljer second hand-varor i större skala behöver momsregistrera sig har väckt debatt och frågor. Men Skatteverkets uppgift är att se till att alla betalar rätt skatt utifrån de regler som finns. Vi måste följa de lagar som gäller och de vägledande beslut som fattas i domstolar, säger Anna Eklund, momsexpert på Skatteverkets rättsavdelning.

Många ideella secondhand-butiker är dock undantagna från momsplikt, om de till klart övervägande del har ideellt arbetande personal och har kortare öppettider än 24 timmar per vecka.

Reglerna om beskattningen av ideella föreningars secondhand-försäljning har klargjorts genom en dom i Högsta Förvaltningsdomstolen. Nu uppmanar Skatteverket de föreningar som är skyldiga att redovisa moms att momsregistrera sig så snart som möjligt, om så inte redan har skett.

 – Det är mycket olyckligt om en förening omedvetet bygger upp en momsskuld som man senare får svårt att hantera. Är försäljningen momspliktig så måste momsen betalas även om man inte lägger moms på priset till kund, säger Henrik Lund, verksamhetsutvecklare på Skatteverket och ansvarig för granskning av ideella föreningar.

Länk till Skatteverkets ställningstagande 2014-09-17

Länk till domen i Högsta förvaltningsdomstolen 2013länk till annan webbplats

Kontaktpersoner för media

Henrik Lund, verksamhetsutvecklare, 010-574 84 81
Anna Eklund, rättslig expert, 010-574 93 18
Skatteverkets presstjänst, 010-574 89 60
Vid allmänna frågor, kontakta Skatteupplysningen, 0771-567 567

Skatteverket uppmanar föreningar med omfattande second hand-försäljning att momsregistrera sig
Skatteverket

Till toppen