På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande har vi vissa störningar i telefonin till skatteupplysningen.

Logotyp, till startsidan

Skatteverkets pressmeddelande

2015-12-22

Skatteverket tydliggör momsregler vid uthyrning av möblerade rum

Skatteverket har publicerat ett ställningstagande för att tydliggöra momsreglerna vid uthyrning av möblerade rum. Uthyrning är momspliktig om den är tillfällig och sker i en hotellrörelse.  I sådana fall kan uthyraren också dra av moms, annars inte.

– Många som hyr ut rum till Migrationsverket för tillfälliga flyktingbostäder har efterfrågat tydligare vägledning om momsreglerna. Därför har vi presenterat denna vägledning, säger Lena Hiort af Ornäs Leijon, rättslig expert på Skatteverket.

Ställningstagandet beskriver att uthyrning av möblerade rum med kontraktstid på högst fyra månader är momspliktig om det sker i en hotellrörelse. Om uthyrningen är momspliktig kan företaget dra av moms, vilket det annars inte kan. Ställningstagandet börjar tillämpas den 1 januari 2016.

Hotell som i dag är momspliktiga för uthyrning av tillfälligt boende till Migrationsverket kommer att kunna förbli momspliktiga under hela 2016. Först 2017 ska det prövas om uthyrningen därefter övergått till långtidsuthyrning, som inte är momspliktig.

Ställningstagandet behandlar även privatpersoners uthyrning. När en privatbostad hyrs ut mer än sammanlagt 16 veckor och omsättningen överstiger 50 000 kronor under ett år blir uthyrningen momspliktig.

Ställningstagandet grundas på mervärdesskattelagen, EU-direktiv och ett förhandsbesked från Skatterättsnämnden tidigare i år.

Läs hela ställningstagandetlänk till annan webbplats

Läs mer information om uthyrning av privatbostadlänk till annan webbplats

Kontaktpersoner för media

Skatteverkets presstjänst, 010-574 89 60

Lena Hiort af Ornäs Leijon, rättslig expert, 010-574 55 51

Vid allmänna frågor, kontakta Skatteupplysningen, 0771-567 567

Skatteverket tydliggör momsregler vid uthyrning av möblerade rum
Skatteverket

Till toppen