På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande har vi vissa störningar i telefonin till skatteupplysningen.

Logotyp, till startsidan

Skatteverkets pressmeddelande

2015-12-09

Skatteverket granskar bemanningsföretag inom vården

Skatteverket har under två år specialgranskat bemanningsföretag, egenföretagare och andra företag som anställer vårdpersonal. Kontrollen berör främst redovisningen av inkomster, löner och förmåner, och genomförs där risken för fel bedöms vara hög. Fler än 70 av de hittills granskade företagen hade betalat för lite skatt och redovisat fel.

Uthyrning av läkare och annan personal inom sjukvården är en bransch som växt de senaste åren och består av många nya aktörer. Det finns idag ett 50-tal bemanningsföretag i vårdsektorn och även flera tusen småföretag med anställd vårdpersonal, till exempel mindre företag som driver en enskild vårdcentral eller läkare som är egenföretagare.

– Vi har sett tecken på att det förekommer skattefel, därför gör vi en särskild granskning för att skydda seriösa företag i vårdsektorn mot illojal konkurrens, säger Henrik Kisterud, rikssamordnare på Skatteverket.

Skatteverket har de två senaste åren hittills slutfört 115 fördjupade kontroller av olika typer av företag som hyr ut eller anställer läkare och annan vårdpersonal. I ungefär 75 företag, motsvarande två tredjedelar av de riktade kontrollerna, har Skatteverket hittat fel i redovisningen. Urvalet av företag som granskas är inte slumpmässigt utan baseras på en bedömning av var det finns risker för större skattefel.

Vanliga fel som uppdagats är att förmåner inte redovisats på rätt sätt och att traktamenten felaktigt betalats ut skattefritt.

– I stora och medelstora vårdbemanningsföretag är ett vanligt fel i vår kontroll att man gjort en felbedömning av var en anställd har sitt tjänsteställe. I mindre företag med anställd vårdpersonal är de vanligaste felen att kostnader som egentligen är privata har dragits av som kostnader i företaget, till exempel semesterresor, kläder och tidningsprenumerationer, berättar Sandra Wallström, rikssamordnare på Skatteverket.

Det förekom även vissa fall där man registrerat företag i utlandet och skattat där. Om arbetet bedrivs i Sverige ska man i vissa fall ändå betala skatt här. I dessa fall handlade det om höga belopp som inte redovisats korrekt.

– Skatteverket informerar om reglerna och har en dialog med branschorganisationer, som har visat intresse för att bidra till minskat skattefel och sund konkurrens, säger Henrik Kisterud.

Den särskilda granskningen fortsätter nästa år. Skatteverket uppmanar företag att stämma av sin redovisning mot reglerna och vid behov själva göra rättelser. Den som själv rättar ett fel innan Skatteverket inlett en kontroll slipper ett eventuellt skattetillägg.

Mer information om lagstiftningen för tjänsteställe hittar du i Rättslig vägledning på sidan

Kontaktpersoner för media
Henrik Kisterud, rikssamordnare för insatsen oredovisade inkomster, 010- 572 79 29
Sandra Wallström, rikssamordnare för insatsen arbetsgivaravgifter, 010-574 90 24
Skatteverkets presstjänst, 010-574 89 60
För allmänna frågor, kontakta Skatteupplysningen, 0771-567 567

Skatteverket granskar bemanningsföretag inom vården
Skatteverket

Till toppen