På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande har vi vissa störningar i telefonin till skatteupplysningen.

Logotyp, till startsidan

Skatteverkets pressmeddelande

2015-08-17

Nya regler för arv med internationell anknytning

Från och med den 17 augusti 2015 gäller nya regler för arv med internationell anknytning. Frågor om arv kommer nu oftast prövas i det land där den avlidne bodde och enligt det landets lag. Skatteverket hanterar ansökningar om så kallat europeiskt arvsintyg.

Ett arv kan ha internationell anknytning på olika sätt. När en person avlider kan denne ha tillgångar i olika länder och arvingar kan vara bosatta i ett annat land. Den avlidne kan också själv ha bott i ett land som han eller hon inte var medborgare i.

EUs arvsförordning, som träder i kraft den 17 augusti 2015, innebär att handläggningen av samtliga arvsfrågor och för hela kvarlåtenskapen samlas till ett land och enbart det landets regler.

Frågor om arv ska genom förordningen nu normalt prövas i den avlidnes hemvistland och enligt det landets lag. Genom testamente kan man dock välja att lagen i det land där man var medborgare vid tidpunkten för valet eller vid sin död ska tillämpas.

– Tidigare kunde komplicerade situationer vid arv med internationell anknytning leda till handläggning i flera länder. Tanken med den nya arvsförordningen är att förenkla, säger Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Arvsförordningens regler tillämpas i alla EU-länder utom Danmark, Storbritannien och Irland. Reglerna gäller oavsett om den internationella anknytningen finns till ett EU-land eller till något annat land. Förordningen tillämpas på personer som avlidit den 17 augusti och senare.

Ett europeiskt arvsintyg införs samtidigt inom EU. Ett arvsintyg kan användas av arvingar och boutredningsmän för att styrka sin ställning, till exempel att man har rätt att få en lagfart eller att avsluta ett bankkonto. Intyget är inte obligatoriskt. Det går att ansöka om ett europeiskt arvsintyg hos Skatteverket, mot en avgift.

– Arvsintyget kan användas till exempel i kontakter med banker och myndigheter i andra EU-länder, säger Ingegerd Widell.

Kontaktpersoner för media

Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare, 010-574 87 99

Skatteverkets presstjänst, 010-574 89 60

För allmänna frågor, kontakta Skatteupplysningen, 0771-567 567

Nya regler för arv med internationell anknytning
Skatteverket

Till toppen