På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande har vi vissa störningar i telefonin till skatteupplysningen.

Logotyp, till startsidan

Skatteverkets pressmeddelande

2015-12-18

Avdrag för pensionssparande avskaffas vid årsskiftet

Avdraget för pensionssparande försvinner nästa år för de allra flesta. Den som har inkomst av näringsverksamhet eller inte har någon pensionsförmån från sin arbetsgivare får dock göra avdrag även framöver.
För att få del av avdraget i år måste sparandet betalas in före årsskiftet.

– Avdraget för pensionssparande tas bort för de allra flesta. Fortsätter man att spara i pensionssparande när avdraget avskaffas blir pengarna dubbelt beskattade, eftersom de beskattas även när de tas ut, säger Johan Schauman, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

I år är avdraget för pensionssparande högst 1800 kronor för de allra flesta, vilket innebär avdrag för ett sparande om 150 kronor per månad.

Den som inte har någon pensionsförmån via sin arbetsgivare och den som har inkomst av näringsverksamhet får göra ett större avdrag. De får i år göra avdrag med 1800 kronor plus ett tillägg med 35 procent av inkomsten. Tillägget kan uppgå till högst 445 000 kronor.

– Viktigt för alla att tänka på är att sparandet behöver betalas in före årsskiftet för att få del av avdraget, påminner Johan Schauman.

Den som inte har någon pensionsförmån via sin arbetsgivare och den som har inkomst av näringsverksamhet får göra avdrag för privat pensionssparande även framöver, men avdraget sänks med 1800 kronor.

Länk till mer information om avdrag för pensionssparande

Länk till Skatteverkets pressbilder på webben

Kontaktpersoner för media

Johan Schauman, verksamhetsutvecklare, 010-574 19 47

Skatteverkets presstjänst, 010-574 89 60

Vid allmänna frågor, kontakta Skatteupplysningen, 0771-567 567

Avdrag för pensionssparande avskaffas vid årsskiftet
Skatteverket

Till toppen