På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande har vi vissa störningar i telefonin till skatteupplysningen.

Logotyp, till startsidan

Skatteverkets pressmeddelande

2014-12-22

Viktigt att kontrollera uppgifter vid rot och rut utomlands

Svenskar som äger bostäder i ett annat EU/EES-land har rätt till rot- och rutavdrag. Förra året beviljades sammanlagt 37 miljoner kronor i skattereduktion för rut och rotarbete i bostäder utomlands. Men alla köpare har inte full koll på reglerna visar Skatteverkets granskning.

Drygt 1 600 svenskar som äger en bostad i ett annat EU/EES-land använde förra året rut eller rotavdrag för arbeten utförda i dessa bostäder. En förutsättning för att kunna få skattereduktion är att man betalar skatt i Sverige.

Bland köparna har ett antal deklarationer granskats i år, både slumpmässigt och där Skatteverket funnit skäl att granska närmare.

– De vanligaste felen som vi har rättat är att man ansöker om rot och rut för typer av arbeten som inte ger rätt till avdrag, samt att man ansöker om skattereduktion innan arbetet har utförts, vilket man inte kan få, säger Cajsa Toresten, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Andra förekommande fel är felaktig redovisning av arbets- och materialkostnader, samt att båda makarna i ett par kan ha ansökt om skatteavdrag trots att bara en av dem står som ägare till fastigheten. Vissa arbeten har inte kunnat styrkas med kvitton, vilket man måste kunna göra.

Utföraren har ett ansvar för att rapportera in korrekta uppgifter till Skatteverket. Från och med den 1 april 2015 skärps kraven på utförarens uppgiftslämning. Köparen har också ett ansvar för att uppgifterna är riktiga i sin egen deklaration.

– Köparen ansvarar för att de uppgifter som lämnas i deklarationen stämmer. Om man gör fel kan det leda till att man får betala tillbaka skattereduktionen och man kan även bli skyldig att betala skattetillägg, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

– Köparens ansvar blir än viktigare när arbetet utförs av en utländsk utförare som inte alltid känner till det svenska systemet för rot och rut, säger Pia Blank Thörnroos.


Fem saker att tänka på om du vill använda rut och rot utomlands

  • Kontrollera på förhand vilken typ av husarbeten du kan få ersättning för och inte.
  • Arbetet ska vara utfört innan utföraren ansöker om ersättning för halva arbetskostnaden.
  • Kontrollera att du bara har betalat hälften av arbetskostnaden till utföraren, annars blir underlaget för beräkning av skattereduktion felaktigt.
  • Vid rotarbete måste man stå som ägare till den fastighet som arbetet avser, dock ej vid rut.
  • Utförda arbeten ska kunna styrkas med kvitton. Man kan få skattereduktion upp till 50 000 kr per person på skatt man skulle ha betalat i Sverige.

Kontaktpersoner för media

Pia Blank Thörnroos, rättslig expert, 010-578 77 13

Cajsa Toresten, verksamhetsutvecklare, 010-574 16 67

Skatteverkets presstjänst, 010-574 89 60

För allmänna frågor kontakta Skatteupplysningen, 0771-567 567

Viktigt att kontrollera uppgifter vid rot och rut utomlands
Skatteverket

Till toppen