På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande har vi vissa störningar i telefonin till skatteupplysningen.

Logotyp, till startsidan

Skatteverkets pressmeddelande

2014-12-18

Svartjobb minskar enligt undersökningar

Allt färre säger sig känna någon som har arbetat svart de senaste åren. Även antalet personer som känner någon som anlitat svart arbetskraft har sjunkit. Det visar en ny undersökning från Skatteverket.

Varje höst frågar Skatteverket allmänheten och företagen om deras inställning till och kännedom om svartarbete. Trenden är fortsatt positiv; allt färre känner någon som jobbar svart eller anlitar svart arbetskraft.

I årets undersökning svarade 78 procent att de inte känner någon som anlitat svart arbetskraft under det senaste året, mot 69 procent för två år sedan.

Det är också färre som känner personer som har arbetat svart. I år svarade 22 procent att de känner någon som arbetat svart under det senaste året. Motsvarande siffra år 2012 var 29 procent.

– Att andelen som känner någon som arbetar svart eller känner någon som anlitar svart arbetskraft stadigt sjunker tyder på att svartarbete har minskat och det är förstås positivt, säger Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson.

Överhuvudtaget är acceptansen för svartarbete låg. Endast fem procent av medborgarna tycker att det ok att folk arbetar svart.

Förtroendet för Skatteverkets sätt sköta sin uppgift är inte bara fortsatt högt utan ökar. Inte sedan de årliga medborgar- och företagsundersökningarna startade år 2010 har förtroendet varit lika högt som i år.

– Skatteverket måste förtjäna medborgarnas och företagarnas förtroende och det gör vi genom att göra ett gott arbete. Resultaten av undersökningarna känns som ett kvitto, säger Ingemar Hansson.

Kontaktpersoner för media
Ingemar Hansson, via Skatteverkets presstjänst, 010-574 89 60
Annika Persson, analytiker, 010-574 86 06
Vid allmänna frågor, ring Skatteupplysningen, 0771-567 567

Svartjobb minskar enligt undersökningar
Skatteverket

Till toppen