På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande har vi vissa störningar i telefonin till skatteupplysningen.

Logotyp, till startsidan

Skatteverkets pressmeddelande

2014-07-10

Schablonbelopp väntas ge färre fel vid rotavdrag för värmepump

Skatteverket har i ett ställningstagande fastställt höjda schablonbelopp för att beräkna arbetskostnad vid installation av värmepumpar. Syftet med schablonbeloppen är att förenkla så att det ska bli färre fel i ansökningar om rotavdrag. Arbetskostnaden kan sättas till 30 eller 35 procent av totalkostnaden, beroende på vilken typ av anläggning det gäller.

Ställningstagandet tydliggör hur schablonbeloppen får användas och innebär samtidigt en höjning av den schablonberäknade arbetskostnaden med fem procentenheter jämfört med tidigare, vilket innebär högre rotavdrag för dem som använder schablonbeloppen. Förändringen gäller från den 3 april i år.

– De höjda beloppen är framräknade av branschen och de har godkänts av Svensk Värmepumpförening i samarbete med Skatteverket. De motsvarar den andel som arbetskostnaden normalt utgör idag, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Skatteverkets riktade kontroller har visat att en stor del av dem som ansöker om rotavdrag för installation av värmepumpar har tagit upp för höga belopp som arbetskostnad. Bara en mindre del har använt möjligheten till schablonberäkning.

– Många gör fel vid beräkning av arbetskostnad. Vi hoppas att fler upptäcker möjligheten med schablonberäkning, eftersom det är enkelt och det blir färre fel, säger Pia Blank Thörnroos.

Schablonbeloppen kan användas vid totalentreprenad till fast pris. I andra fall eller om högre avdrag ska medges måste den sökande kunna styrka och dokumentera arbetskostnaden.

Skatteverket genomför som tidigare aviserats i år en särskild kontrollinsats kring rotavdrag för installation av värmepumpar.

– Det är viktigt att seriösa företagare inte utsätts för oschysst konkurrens genom skattefusk, säger Pia Blank Thörnroos.

Rotavdrag kan ges med halva arbetskostnaden, dock maximalt 50 000 kronor.


Hela ställningstagandetlänk till annan webbplats

Mer information om rotavdrag

Aktuell statistik om beviljade rot- och rutavdrag

Kontaktperson för media:

Pia Blank Thörnroos, rättslig expert, 010-574 16 67

Skatteverkets presstjänst, 010-574 89 60

Vid allmänna frågor, kontakta Skatteupplysningen, 0771-567 567

Schablonbelopp väntas ge färre fel vid rotavdrag för värmepump
Skatteverket

Till toppen