På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande har vi vissa störningar i telefonin till skatteupplysningen.

Logotyp, till startsidan

Skatteverkets pressmeddelande

2014-07-14

Privat användning av arbetsgivarens mobil kan leda till förmånsskatt

Vilka skatteregler gäller när man använder arbetsgivarens mobiltelefon eller dator privat? Många är osäkra på reglerna. Skatteverket har publicerat ett förtydligande ställningstagande som beskriver när privat användning av arbetsplatsens elektroniska utrustning ska förmånsbeskattas och inte.  

– Reglerna kan vara svåra att förstå. Vi vill att det ska vara lätt att göra rätt och har därför gått ut med ett förtydligande om när undantag från beskattning gäller och i vilka situationer användningen av elektronisk utrustning och abonnemang är skattefri, berättar Pia Plank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Första förutsättningen för skattefrihet är att arbetsgivaren har abonnemang mot fast avgift och det inte går att särskilja det privata användandet. Om så är fallet är det skattefritt att använda utrustningen privat på arbetsplatsen.

För att man skattefritt ska kunna använda utrustningen privat utanför arbetsplatsen krävs dessutom en ytterligare förutsättning. Det behöver vara ”av väsentlig betydelse för att en anställd ska kunna utföra sina arbetsuppgifter” att personen har tillgång till utrustningen utanför arbetsplatsen.

Om det inte är av väsentlig betydelse för att utföra jobbet men den anställda ändå tar med mobiltelefonen hem och arbetsgivaren tillåter privat bruk av den hemma så är det en förmån som ska beskattas. Den ska då värderas till marknadsvärdet och arbetsgivaren ska lämna kontrolluppgift och dra skatt för det.

– För att undvika förmånsskatt i sådana fall måste arbetsgivaren ha dokumenterat att utrustningen inte får användas för privat bruk utanför arbetslokalen, säger Pia Blank Thörnroos.

Privat användning av tjänster som faktureras vid sidan av det fasta abonnemanget, vilket exempelvis kan gälla utlandssamtal, omfattas inte av skattefrihet. Detta oavsett om det privata användandet skett på jobbet eller hemma och oavsett om användaren behöver utrustningen för sitt jobb eller inte. Förmånsskatt ska också betalas om arbetsgivaren betalar privatsamtal för telefoner när det är möjligt att särskilja privatsamtalen med förvalda prefix eller pinkod.

Läs hela ställningstagandet om förmånsbeskattning av elektronisk utrustning eller abonnemang mot fast avgiftlänk till annan webbplats

Kontaktperson för media:

Pia Blank Thörnroos, rättslig expert, 010-574 16 67

Skatteverkets presstjänst, 010-574 89 60

För allmänna frågor, kontakta Skatteupplysningen, 0771-567 567

Privat användning av arbetsgivarens mobil kan leda till förmånsskatt
Skatteverket

Till toppen