På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande har vi vissa störningar i telefonin till skatteupplysningen.

Logotyp, till startsidan

Skatteverkets pressmeddelande

2014-02-19

Bredare granskning av rot och rut under 2014

Skatteverket kommer under året att närmare granska några specifika områden där det är en ökad risk för felaktiga rot- och rutavdrag. Granskningen rör främst utförare och köpare inom värmepumpsbranschen, bostadsrättsföreningar och läxhjälp. Det framgick när Skatteverket på onsdagen presenterade årets större kontrollinsatser vid ett presseminarium.

Under 2013 gjordes en första kartläggningskontroll av värmepumpsbranschen. Kontrollen visade att det är förhållandevis få som håller sig till de schabloner som tagits fram.

– Vi har sett många fel och det handlar främst om höga och ospecificerade arbetskostnader, låga materialkostnader och att det saknas tillförlitligt underlag som visar hur kostnaderna har fördelats. Därför ska vi nu granska området ytterligare. Det är viktigt att seriösa företagare inte utsätts för oschysst konkurrens genom skattefusk, säger Cajsa Toresten, verksamhetsutvecklare med ansvar för rot- och rutkontroll på Skatteverket.

Bostadsrättföreningar kommer också att granskas särskilt under året.

– Regelverket för utförda arbeten i bostadsrätter är inte helt enkelt. Man kan bara få skattereduktion för rotarbeten som utförs i lägenheten. Ibland kan det vara svårt att avgöra var gränsen för arbeten inne i lägenheten går, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Områden där det oftare blir fel är arbete med eldstäder, ventilationsarbeten och fönster och dörrar där arbete utförs i lägenheten men också utanför lägenheten.

– Det handlar alltså om att man begärt utbetalning för arbeten som inte ger skattereduktion. Det är viktigt att utföraren och kunden säkerställer att det utförda arbetet ger rätt till skattereduktion, säger Cajsa Toresten.

Ett annat område som kommer kontrolleras under 2014 är läxhjälp. Det har nu varit möjligt att få skattereduktion för läxhjälp i ett år och därför ska en kartläggning göras av denna bransch.

– Vi vill göra en kartläggning och analyserar hur branschen ser ut för att den är ny, säger Cajsa Toresten.

Kontaktpersoner för media:
Cajsa Toresten, verksamhetsutvecklare, tel. 010-578 77 13
Pia Blank Thörnroos, rättslig expert, tel. 010-574 16 67

Skatteverkets presstjänst, tel. 010-574 89 60
För allmänna frågor, kontakta Skatteupplysningen, tel. 0771-567 567

Bredare granskning av rot och rut under 2014
Skatteverket

Till toppen