På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

2015-03-26

Redovisningscentraler för taxitrafik

Från och med den 1 januari 2016 kommer du som har tillstånd att driva taxiverksamhet att behöva föra över uppgifter från varje fordons taxameter, trådlöst och digitalt, till en så kallad redovisningscentral.

Från redovisningscentralen förs uppgifterna sedan över till Skatteverket, när Skatteverket begär det. Avsikten med redovisningscentralerna är att bidra till konkurrens på lika villkor och ge en bättre fungerande taxinäring.

Driver du taxiverksamhet?

Du som driver taxiverksamhet kommer att behöva föra över uppgifterna till redovisningscentralen minst en gång i veckan. Du kan själv begära ut dina uppgifter från redovisningscentralen.

Du kommer också att behöva anmäla vilken redovisningscentral du använder. Mer information om hur du gör publiceras på skatteverket.se under året.

Vill du driva en redovisningscentral?

Du som vill driva en redovisningscentral kommer att behöva tillstånd. Det går ännu inte att ansöka om tillstånd, men så snart det går publicerar vi mer information på skatteverket.se. Grundvillkoren för att få tillstånd är att

  • din verksamhet har en så kallad verksamhetsansvarig
  • du bedöms som lämplig vad gäller ekonomiska förhållanden och anseende
  • du kan visa att du har teknisk utrustning som kan ta emot, lagra och lämna ut taxameteruppgifter på ett säkert sätt
  • du har teknisk utrustning som kan lagra taxameteruppgifter i sju år och föra över dem till Skatteverket på begäran
  • du inte driver verksamheten som en ideell förening eller stiftelse. 

Samarbete mellan Skatteverket och Transportstyrelsen

Det är Transportstyrelsen som kommer att föra registret över redovisningscentralerna och det är till dem redovisningscentralerna ska meddela om de saknar överföringar av information från en taxameter. I övrigt arbetar regeringen för närvarande med att tydliggöra ansvarsområdet för berörda myndigheter, som sedan får i uppdrag att skriva de mer detaljerade reglerna.

Redovisningscentraler för taxitrafik
Skatteverket

Till toppen