På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

2015-11-12

Kör du folk mot betalning i din privata bil?

Om du kör folk mot betalning i din egen bil har du vissa skyldigheter, som du kan läsa om här.

Inkomstskatt

Som privatperson ska du ta upp den ersättning du får för dina körningar som lön i din inkomstdeklaration. Det gäller även om du bara gör enstaka körningar.

Avdrag

Från ersättningen får du dra av 18:50 kronor per mil du kört mot betalning, inklusive framkörningar. Om du använder en förmånsbil och betalar drivmedlet själv är avdraget lägre: 6:50 kr per mil för diesel och 9:50 kr per mil för bensin och övriga drivmedel.

Du kan även få dra av merkostnader vid körningar i tjänsten, till exempel trängselskatt eller extra mobilkostnader på grund av körningarna. Du får dock inte göra avdrag för din mobiltelefon eller hela ditt abonnemang.

Om du ska redovisa moms på dina körningar ska du minska din tjänsteinkomst med samma belopp. Läs mer om moms nedan.

Finns din uppdragsgivare i ett annat land?

Om du gör dina körningar på uppdrag av någon annan, ska denna uppdragsgivare normalt dra av för skatt och lämna kontrolluppgift till Skatteverket. Om uppdragsgivaren finns i ett annat land måste du dock själv betala in skatten. Betala den löpande under året, så undviker du kvarskatt. Om du inte fått någon kontrolluppgift när året är slut ska du även redovisa ersättningen i din deklaration.

Moms

Om du kör folk mot betalning i egen bil och endast har ett fåtal körningar ska du inte redovisa moms.

Om du regelbundet kör folk mot betalning i din egen bil ska du däremot redovisa moms. Det gäller oavsett om du har tillstånd att bedriva taxitrafik eller inte. Momsen är 5,66 procent på hela priset som kunden betalar.

Avdrag

Du får dra av momsen på varor och tjänster du köper om du använder dem i din momspliktiga verksamhet. Moms vid köp av personbil får du vanligtvis inte dra av.

Andra regler gäller om du använder personbilen för momspliktiga persontransporter enligt taxitrafiklagen (2012:211), det vill säga om du har taxitrafiktillstånd och taxiförarlegitimation och din bil är anmäld hos Transportstyrelsen.

Momsregistrering och -redovisning

Här kan du läsa mer om hur du registrerar dig för, och redovisar, moms:

Spara alla underlag

Spara alla kvitton som visar vilken ersättning du har fått och vilka utgifter du har haft. Anteckna regelbundet, till exempel i en körjournal, hur mycket du har kört mot betalning.

Tillstånd hos Transportstyrelsen

Tänk på att det normalt krävs särskilda tillstånd för den här typen av körningar. Om du vill driva näringsverksamhet med F-skatt måste du alltid ha tillstånd. Kontakta Transportstyrelsen om du vill veta mer om tillstånd för taxiverksamhet.

Samåker du?

Om du samåker till arbetet med till exempel en granne eller kollega är ”bensinpengar” ni ger varandra inte skattepliktiga.

Regeringen utreder området

Regeringen utreder just nu bland annat nya förutsättningar inom taxibranschen och Skatteverkets möjligheter att utföra kontroller av taxiverksamhet. Skatteverket följer utredningens arbete. Här kan du läsa mer:

Uppdrag att analysera delningsekonomin

Regeringen har också gett Skatteverket i uppdrag att kartlägga och analysera hur delningsekonomin påverkar skattesystemen. En första övergripande rapport lämnades till Regeringskansliet den 15 mars 2016.

Skatteverket ska också rapportera om erfarenheter av kontrollverksamheten inom delningsekonomin. Rapporten ska redovisas senast den 31 oktober 2016.

Kör du folk mot betalning i din privata bil?
Skatteverket

Till toppen