På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

2015-12-22

Beslut från Högsta domstolen i mål om tryckerimoms

Högsta domstolen (HD) har i dag meddelat ett beslut som gäller tryckeriers skyldighet att återbetala för högt uttagen moms till sina kunder.

De anstånd med att betala skatten som Skatteverket beviljat tryckerikunder på grund av det oklara rättsläget kommer inte att hävas innan Skatteverket har analyserat HD:s beslut och dess konsekvenser.

Bakgrunden till målet i HD är att beställare av tryckeritjänster tidigare har betalat 25 procent i moms. Skatteverket beslutade efter ett avgörande från EU-domstolen att momsen ska vara sex procent. Skatteverket har därefter återbetalat mellanskillnaden till tryckerier, och krävt tryckeriernas kunder på motsvarande belopp. Skatteverket har då utgått från att tryckerikunderna i sin tur har kunnat kräva sina tryckerier på återbetalning. Flera tryckerikunder har stämt sina tryckerier. Det har skett olika bedömningar i dessa mål.

Beslut från Högsta domstolen i mål om tryckerimoms
Skatteverket

Till toppen