På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

2014-12-05

Nya regler för utförare av rot- och rutarbete

Riksdagen har beslutat om nya regler för dig som utför rot- och rutarbete. Från och med den 1 april 2015 ska du lämna in ansökan om utbetalning av rot- och rutarbete elektroniskt. Dessutom behöver din ansökan innehålla något fler uppgifter än idag.

Du registrerar din ansökan i e-tjänsten Rot och rut där dina uppgifter kontrolleras omedelbart så att din ansökan blir komplett och rätt summerad. Därmed får du en snabbare handläggningstid och utbetalning kan göras fortare än om du lämnar in ansökan via blankett. Tjänsten kräver svensk e-legitimation.

Enligt den nya lagen kommer du att behöva lämna in nya uppgifter som

  • antalet arbetade timmar
  • materialkostnader
  • övriga kostnader för annat än hushållsarbete och material
  • vilken typ av arbete du har utfört.

Om du nyligen har startat din verksamhet och inte har möjlighet att redovisa elektroniskt, kanske det finns skäl för dig att bli befriad från att lämna ansökan via e-tjänsten. Du kommer att kunna ansöka om befrielse under högst sex månader senast den 30 april 2015.

Lagen gäller från och med den 1 januari 2015. De nya reglerna gäller rot- och rutarbete som betalats efter den 31 mars 2015. Via länken nedan hittar du Skatteutskottets betänkande:

Nya regler för utförare av rot- och rutarbete
Skatteverket

Till toppen