På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Svar på vanliga frågor

Inkomster och avdrag

Vad räknas som inkomst i näringsverksamhet? Vilka intäkter ska jag redovisa i NE-bilagan till deklarationen?

Alla inkomster från varuförsäljning är intäkt i näringsverksamheten. Samma sak gäller om du har fått ersättning för tjänster, till exempel konsultarvoden eller hyror. Det spelar ingen roll om du får ersättningen i form av pengar, varor eller annat.

Om du har tagit ut varor, fri bostad eller andra tjänster ur näringsverksamheten är även värdet av detta intäkt i näringsverksamhet. Värdet beräknas till marknadsvärdet.

Har du under året sålt maskiner, inventarier eller goodwill etc. ska ersättningar tas upp i näringsverksamheten.

Om du äger en näringsfastighet eller ett jord- eller skogsbruk ska alla inkomster ingå i näringsverksamheten. Om du är ägare av en näringsfastighet och själv bor i fastigheten är bostadsförmånen skattepliktig. Förmånen värderas till marknadsvärdet. Detsamma gäller om en närstående bor hyresfritt eller till låg hyra i fastigheten.

Om du har enskild näringsverksamhet eller är delägare i handelsbolag och har förmån av bil, ska du ta upp värdet av bilförmånen i näringsverksamheten. Värdet av förmånen beräknas på samma sätt som för anställda.

Om du fått en försäkringsersättning som ska kompensera dig för en utebliven inkomst ska ersättningen tas upp.

Även vissa andra inkomster som royalty och nyttjanderätter till patent eller mönster ska oftast tas upp i näringsverksamheten. Har du ränteinkomster på kapital som du lagt ner i näringsverksamheten ska räntan ingå i näringsverksamheten.

Läs vidare för mer information om hur du ska deklarera din enskilda näringsverksamhet.

Du kan också få mer information i broschyrerna Skatteregler för enskilda näringsidkare (SKV 295) och Skatteregler för delägare i handelsbolag (SKV 299).

Vad räknas som inkomst i näringsverksamhet? Vilka intäkter ska jag redovisa i NE-bilagan till deklarationen?
Skatteverket

Till toppen