På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Svar på vanliga frågor - Belopp och procentsatser

 • Hur hög är schablonintäkten på fondandelar?
  Schablonintäkten beräknas till 0,4 % av värdet av fondandelarna vid ingången av kalenderåret. För en juridisk person innebär detta att den faktiska skatten blir 0,088% (0,4 %* 22 %) av värdet på fondandelarna vid ingången av kalenderåret.


 • Hur höga är socialavgifterna och den särskilda löneskatten?
  Arbetsgivaravgifter, egenavgifter, särskild löneskatt och särskild löneskatt på pensionskostnader. Procentsatser och övrig information finns på sidan "Socialavgifter för inkomståret".


 • Hur stort är prisbasbeloppet och inkomstbasbeloppet?
  Prisbasbeloppet , som bland annat används för att beräkna grundavdrag, är 44 300 kronor för inkomstår 2016 och 44 500 kronor för inkomstår 2015. Inkomstbasbeloppet som används för beräkning av det s.k. PGI-taket och beräkning av den allmänna pensionsavgiften, är 59 300 kronor för inkomståret 2016 och  58 100 kronor för inkomståret 2015.


 • Hur stort är representationsavdraget?
  Du får göra avdrag för måltidsutgifter som avser lunch, middag eller supé i samband med representation med högst 90 kronor per person och tillfälle. Är du inte skattskyldig till moms får du avdrag med högst 90 kronor plus den moms som avser den del av måltidsutgiften du får avdrag för.Om du haft kostnader för en restaurangtjänst som avser både mat och spritdrycker, vin eller starköl kan du får avdrag för moms med skäliga 14 kronor per person och måltid under förutsättning att kostnaderna är minst 90 kronor exklusive moms.Sker representation vid andra måltider än lunch, middag eller supé medges avdrag med högst 60 kr per person. Är du inte skattskyldig till moms får du avdrag med högst 60 kronor plus den moms som avser den del av måltidsutgiften du får avdrag för.För kostnad för till exempel teaterbiljetter eller greenfee medges avdrag med högst 180 kronor per person. Är du inte skattskyldig till moms får du avdrag med högst 180 kronor plus den moms som avser den del av utgiften du får avdrag för.Om du representerar gentemot dina anställda, så kallad intern representation, gäller samma beloppsramar som vid extern representation. Om du har avdragsrätt för moms får du göra avdrag för moms på representationen i din momsdeklaration. Storleken på avdraget varierar beroende på innehållet i representationen.


 • Hur hög är statslåneräntan?
  Statslåneräntan per den 30 november 2015 är 0,65 procent.Den genomsnittliga statslåneräntan för år 2015 är 0,58 procent.Statslåneräntan per den 30 november 2014 är 0,90 procent.Den genomsnittliga statslåneräntan för år 2014 är 1,62 procent.


 • Vilka räntesatser gäller för skattekontot?


 • Hur stort är bilavdraget när man har enskild näringsverksamhet?
  Avdrag för bilresor med egen bil och för resor till och från arbetet ska dras av med 18,50 kronor för inkomståret 2016.Om du använder egen förmånsbil för resor i verksamheten och betalar kostnaderna för drivmedel själv, får du avdrag med ett schablonbelopp.Använder du egen, närståendes eller sambos förmånsbil för bilresor till och från arbetet får du också avdrag med ett schablonbelopp.  Schablonbeloppet är i båda fallen 6,50 kronor per mil för diesel och 9,50 kronor per mil för annat drivmedel för inkomståret 2016.Gränsen för avdragsgilla kostnader för resor mellan bostad och arbetsplats är 10 000 kronor för inkomståret 2016.


 • Hur hög är fastighetsavgiften och fastighetsskatten?

  Inkomstår 2016 (deklaration 2017)
  För småhus höjs det fasta maxbeloppet för fastighetsavgiften till 7 412 kronor för varje bostadsbyggnad. Men om 0,75 % av taxeringsvärdet ger en lägre avgift, ska det användas i stället.
  För hyreshus är det fasta maxbeloppet för fastighetsavgiften till 1 268 kronor för varje bostadslägenhet. Men om 0,3 % av taxeringsvärdet ger en lägre avgift, ska det användas i ställetInkomståret 2015 (deklarationen 2016)
  För småhus höjs det fasta maxbeloppet för fastighetsavgiften till 7 262 kronor för varje bostadsbyggnad. Men om 0,75 % av taxeringsvärdet ger en lägre avgift, ska det användas i stället.
  För hyreshus är det fasta maxbeloppet för fastighetsavgiften till 1 243 kronor för varje bostadslägenhet. Men om 0,3 % av taxeringsvärdet ger en lägre avgift, ska det användas i stället. Övriga fastighetstyper har statlig fastighetsskatt som tidigare.Läs mer om fastighetsavgift och fastighetsskatt i Belopp och procent och i broschyren Fastighetsskatt (SKV 296).


 • Vilka olika skattesatser för moms finns det?
  Det finns tre olika skattesatser för moms. Den generella skattesatsen är 25 procent. Skattesatsen för mat och vissa andra varor och tjänster är 12 procent. Skattesatsen för bland annat böcker, tidskrifter, personbefordran, allmänna nyhetstidningar, biobiljetter, teater och entréavgifter till idrottsevenemang är 6 procent.Du kan få mer information i Momsbroschyren (SKV 552) och Moms inom kulturområdet (SKV 562).


Skatteverket - Frågor & svar - Belopp och procentsatser
Skatteverket

Till toppen