På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Jag förstår
Meny
Logotyp, till startsidan

Begära utbetalning – så här gör du

Du som har utfört rot- eller rutarbete begär ersättning från Skatteverket genom e-tjänsten Rot & rut.

Högst 50 000 kronor per beskattningsår

När du har utfört arbetet och köparen har betalat den överenskomna summan för arbetskostnaden till dig, begär du utbetalning från Skatteverket för att få ut den del av ersättningen som köparen inte har betalat. Du kan aldrig få ut ett högre belopp än vad köparen har betalat till dig för arbetet.

Om köparen redan har utnyttjat maximalt rot- och rutavdrag under året kan du inte få någon utbetalning från Skatteverket. Köparens rot- och rutavdrag får uppgå till sammanlagt högst 50 000 kronor per beskattningsår.

Summan du kan få ut från Skatteverket ska motsvara mellanskillnaden mellan din till köparen fakturerade ersättning för rot- och rutarbetet inklusive mervärdesskatt och köparens faktiska betalning, dock högst till samma belopp som köparen har betalat. Exempelvis om du fakturerat 50 000 kronor inklusive moms och köparen betalar 25 000 kronor då kan du få högst 25 000 kronor från Skatteverket.

För att du ska kunna få utbetalning från Skatteverket krävs att du är godkänd för F-skatt vid tillfället när du och din kund ingår ett avtal eller när kunden betalar. Om du blir godkänd för F-skatt efter det att kunden betalat arbetskostnaden kan du inte få någon utbetalning från Skatteverket.

I samband med utbetalningen från Skatteverket till dig påförs köparen en så kallad preliminär skattereduktion med samma belopp.


Begära utbetalning
Skatteverket

Till toppen